MĂSURI SOCIALE, PENTRU O IARNĂ MAI BLÂNDĂ

0
308

Prețul la carburanți va fi compensat pentru încă trei luni. Măsura urma să fie eliminată la sfârșitul acestei luni. În iulie, august şi septembrie, prețurile carburanților au fost compensate cu 50 de bani pe litru, ceea ce a avut un impact bugetar estimat la 900 de milioane de lei. Liderii politici au decis că preţurile la carburanţi, benzină şi motorină, să fie în continuare compensate cu 50 de bani pe litru, până la 31 decembrie 2022, impactul prelungirii măsurii fiind estimat la 175 de milioane de lei pe lună.

În cursul zilei de ieri, a fost vehiculată informaţia conform căreia coaliţia de guvernare lua în calcul să prelungească subvenţionarea preţului doar pentru motorină, nu şi pentru benzină. Argumentul invocat pentru a nu mai subvenţiona preţul benzinei a fost acela  că în acest caz preţul oricum a scăzut. Prețul benzinei a scăzut, pentru prima oară în ultimele luni, sub pragul de 7 lei pentru un litru. Și prețul motorinei a coborât până la 8,09 lei, după ce a fost aplicată măsura compensării cu 50 de bani. Datele Consiliului Concurenței arată că benzina este, însă, mai scumpă cu 20% față de anul trecut, iar motorina cu 37%.

Prețul carburanților este considerabil mai mic decât cel de la începutul verii. În prezent, un litru de benzină costă 6,95 lei, adică prețul coboară sub pragul de 7 lei. Și motorina înregistrează o ușoară scădere de tarif, iar acum este la prețul de 8,17 lei/ litru. Astfel de preţuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.

Tot ieri, coaliţia de guvernare a decis si plafonarea preţului pentru metrul cub de lemn de foc de la Romsilva, la 500 de lei. Măsura ar urma să se aplice pentru şase luni. Ministrul Mediului, Tánczos Barna a declarat că în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi a perspectivelor pe termen scurt şi mediu, s-a constatat  o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire.

Statul are datoria să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii. Masura vine in sprijinul celor peste 3  milioane de gospodării  din Romania, care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here