PLANTAȚII DE FRUCTE EXOTICE

0
436

În curând, și prin satele noastre am putea vedea întinse plantații de kiwi, rodie, curmali chinezești sau kaki, în locul actualelor livezi de meri sau cireși. Seceta și căldurile din ce în ce mai sufocante dau mari bătăi de cap producătorilor de fructe din țara noastră, care spun că se gândesc foarte serios să cultive fructe tropicale. Acest fermier vorbește despre efectele caniculei și secetei profunde asupra culturilor de căpșuni, zmeuri și muri. Din cauza schimbărilor climatice, Sorin Mărunțiș a început să recolteze fructele mai devreme, de la an la an, însă le pierde și mai repede, din cauza arșiței. Pentru prima oară, ia în calcul înființarea unor culturi mai rezistente la căldură și precipitații puține.

În județul Buzău, sunt fermieri care testează deja specii exotice de fructe, alături de soiurile locale pe care le produc de mulți ani. Un institut de cercetare din subordinea Agronomiei sare în ajutorul fermierilor români care au de gând să înlocuiască pomii și arbuștii fructiferi cu plantații exotice. Este vorba despre pepiniera de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița de Jos, județul Buzău, unde sunt în curs de aclimatizare plante aduse de pe alte continente.

Unul dintre fructele aclimatizate în staţiunea buzoiană care deja dau semne că pot fi cultivate cu succes în România este kaki. Fructul devine portocaliu la coacere și nu diferă mult de cel pe care-l găsim acum în supermarketuri. Pe un lot din plantaţia experimentală, care se întinde pe o suprafaţă de peste o sută de metri pătraţi, crește curmalul chinezesc. Fructele sunt cât o prună de mari iar la gust seamănă cu cel de măr ușor caramelizat.

Ferite de soare, sub o folie menită să le protejeze, plantele de Asimina, mai cunoscute sub denumirea de Pawpaw, sau „banana nordului”, sunt în al treila an de viață. Planta a fost adusă din Ohio de niște români care au aruncat semințele în grădină și au fost surprinși să vadă că s-au prins. Arbuștii au început de anul acesta să producă fruct.

De doi ani, în livada experimentală de la poalele dealului Istriţa rodesc primii butaşi de baby-kiwi. La gust se aseamănă cu kiwi-ul pe care-l știm cu toții, dar fructele sunt mai mici și mult mai dulci. Toate aceste specii de plante nu sunt de vânzare până nu se încheie perioada de cercetare. Clienţii trebuie să aibă la dispoziţie nu numai materialul săditor, ci şi setul complet de informaţii despre creşterea speciilor exotice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here