NOUA LEGE A EDUCAȚIEI NATIONALE ADUCE SCHIMBĂRI MAJORE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT!

0
385

Examenele vor fi altfel, limbile străine vor conta mai mult în obţinerea Bacalaureatului, iar pentru unele materii nu se vor mai da note. Reforma Educației este inspirată de proiectul prezidenţial “România Educată” și este lansată după mai mulţi ani de amânări. Potrivit proiectului de lege, din anul 2030, învăţământul din România devine obligatoriu de la grupa mică, de grădiniță. Acum, toţi copiii trebuie să parcurgă obligatoriu grupa mijlocie şi apoi clasele până la terminarea liceului.

Se va renunţa la note şi vor fi doar calificative admis/respins la Muzică, Desen, Educaţie Fizică şi Sport. Schimbarea ar urma să fie pusă în practică din septembrie 2023. Noua lege aduce modificări extrem de importante pentru examenele naţionale. Din 2024, media din clasele V-VIII nu va mai conta la admiterea la liceu. Tot atunci, elevii vor putea susţine fie clasicul examen de evaluare naţională, fie admiterea în colegii.

Acestora din urmă li se va da posibilitatea să organizeze examen de admitere pe 90% din locurile de care dispun. Admiterea la liceu va avea loc înainte de examenul de Evaluare Naţională. Schimbări sunt şi în cazul examenului de Bacalaureat, structura lui fiind radical modificată. Din 2027 examenul va fi format dintr-o probă scrisă cu cerinţe de la toate materiile din trunchiul comun. Va exista, de asemenea, o probă de competenţe digitale şi vor mai fi încă două probe de competenţe lingvistice, în două limbi de circulaţie internaţională.

Pentru a stimula profesorii, ministrul Educației dorește mărirea salariului mediu al cadrelor didactice debutante cu 40 la sută. Astfel, salariul net ar ajunge la șase mii de lei. O altă schimbare majoră este transformarea inspectoratelor școlare în direcții județene de învățământ, dar și apariția unor noi structuri în cadrul ministerului.

În ceea ce priveşte noua lege a învăţământului universitar, printre prevederi apare durata doctoratului, care a fost crescută de la trei la patru ani, universităţile vor fi responsabile în cazul titlurilor de doctor, iar mandatul unui rector va fi de 5 ani. Noua lege a educaţiei naţionale se va afla, începând de astăzi,  în dezbatere publică pentru următoarele 35 de zile.

În ultimii ani, elevii au fost supuși unor schimbări majore. Ultima a venit chiar anul acesta, când ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că cele două semestre voi fi înlocuite cu cinci module de învățare și se va renunța la teze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here