PASTILELE CU IOD, DISTRIBUITE PRIN FARMACII

0
356

Persoanele cu vârsta de până la 40 de ani vor primi, în curând, comprimate cu iodură de potasiu, distribuția lor urmând a se face gratuit prin intermediul farmaciilor comunitare, în baza unei prescripții medicale. Pastilele cu iod vor fi distribuite în scop preventiv, administrarea lor urmând a se face doar în cazul unui incident nuclear și doar la indicațiile autorităților. Inițial, ministerul a propus ca distribuția pastilelor cu iod să se facă prin intermediul medicilor de familie, dar cei mai mulți dintre aceștia, respectiv aproape 90% dintre ei, nu au fost de acord, așa că autoritățile au venit acum cu o altă variantă.

Ministerul Sănătății a decis, în urmă cu două luni, ca toate persoanele eligibile, de principiu, cele cu vârsta de până la 40 de ani, să primeasca gratuit pastile de iodura de potasiu,  ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accidente nucleare și a unui nivel mare de radiații, pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în organism. Acum, prin ordinul Ministerului Sănătății, apărut la sfârșitul săptămânii trecute în Monitorul oficial, se stabilește modul în care se face distribuția comprimatele de iodură de potasiu -65 mg. Concret, după cum prevede ordinul, pastilele cu iod vor fi distribuite, ”în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare”.

Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea ,,Campanie distribuţie iodură de potasiu”. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor trebui să predea, pe bază de proces-verbal de predare-primire, pastilele cu iod către companiile de distribuție de medicamente, care, la rândul lor, vor începe distribuirea către farmacii. Totuși, înainte de a merge la farmacie pentru a primi, în mod gratuit, pastilele cu iod, persoanele eligibile trebuie să obțină de la medicul de familie o prescripție medicală în acest sens.

La ridicarea din farmacie a pastilelor, persoanele eligibile vor trebui să semneze un acord privind utilizarea acestora, practic, să-și ia angajamentul, în acest fel, de a nu folosi comprimatele decât în momentul apariției unui anunț al autorităților competente.
Iodura de potasiu trebuie să fie luata cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. Dacă administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă. Peste 1400 de farmacii din tara se vor implica in distribuirea iodurii de potasiu pentru populatie, cele mai multe din retelele Dr Max si HelpNet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here