DULCEAȚĂ DE CĂPȘUNI, DUPĂ O REȚETĂ TRADIȚIONALĂ

0
305

Sezonul căpşunelor româneşti, dulci şi parfumate, este pe terminate. De acum, mulţi se apucă să le conserve în dulceţuri şi gemuri, care le vor ajunge până la iarnă. În Ţinutul Buzăului, gospodinele cunosc reţete de dulceaţă şi mici trucuri care le ajută să menţină fructele întregi şi la fel de aromate ca atunci când erau proaspete.

Claudia este una dintre priceputele gospodine care au transformat cămara acestei pensiuni de la poalele Vulcanilor Noroioși într-un tezaur de gemuri și dulcețuri. Știe de la bătrânii familiei să conserve aproape orice fruct aromat sau petală de floare parfumată. Căpșunile, spune Claudia, sunt fructele cu cel mai intens gust.

Căpșunile au început să dispară din grădini, sezonul lor fiind la final, însă ajung în cămări sub formă de dulceață și gem. Pentru gospodine, este o adevărată piatră de încercare menținerea calității parfumatelor fructe și după conservare. Pentru gospodina din Ținutul Buzăului, nu e deloc un mister cum să păstreze căpșuna întreagă și la fel de gustoasă ca atunci când era proaspătă.

Fructele trebuie curățate de codițe, apoi spălate în mai multe ape. Pentru a rămâne ferme în compoziție, căpșunile nu trebuie să fie foarte coapte. Între timp, trebuie fiert siropul, în care se adaugă o lămâie menită să prevină zaharisirea. Rețeta dezvăluită de gospodinele pensiunii de la Vulcanii Noroioși conține un ingredient special.

Căpșunile se lasă o oră la fiert în siropul preparat anterior. La final, obținem o dulceață savuroasă în care plutesc fructe întregi, cu gustul și parfumul păstrate exact ca atunci când erau proaspete. Compoziția ajunge în borcane închise etanș apoi în depozite răcoroase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here