DIFERENȚELE SALARIALE AJUNG LA PROFESORI

0
471

Sărbătorile pascale vin cu vești bune pentru angajații din învățământ. Mult așteptatele diferențe salariale la care au avut dreptul profesorii din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, urmează să fie plătite acestora eșalonat, într-un interval de cinci ani. De aceeași măsură va beneficia și personalul didactic auxiliar încadrat la bibliotecile centrale universitare.

O  ordonanță oficializată la sfârșitul săptămânii trecute, stabileste clar, cât și când vor ajunge diferențele de bani la cadrele didactice. Astfel, anul acesta se va plăti 5 % din valoarea diferențelor, în al doilea an calendaristic se vor plăti 10 %, în al treilea și al patrulea an vor ajunge câte 25 la sută din diferențele salariale restante, urmând ca în ultimul an, cadrele didactice să primească 35 la sută.

Eșalonarea diferențelor salariale aferente perioadei 1 iulie 2017-31 august 2021, potrivit OUG 48/2022:

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a măsurii se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic( 2022) – 10%;
  • în al treilea an calendaristic( 2023) – 25%;
  • în al patrulea an calendaristic( 2024) – 25%;
  • în al cincilea an calendaristic(2025) – 35%.

Potrivit ordonanței, diferenţele salariale a căror plată se face eşalonat se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata față de luna pentru care se calculează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică. Plata sumelor restante se va face într-o singură tranșă anuală, până la data de 30 iunie, iar pentru acest an, plata trebuie făcută în cel mult trei luni de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe 14 iulie.

Regulile sunt valabile și pentru profesorii din învăţământul preuniversitar și universitar de stat încadraţi la plata cu ora. Iar veștile bune pentru profesori nu se termină aici.  O propunere legislativă ar permite majorarea salariilor de bază de încadrare ale personalului didactic de predare, auxiliar, de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar. Salariul de încadrare al unui profesor pentru anul școlar 2022-2023 ar putea astfel să înceapă de la 4.718 lei și să ajungă la 6.273 lei, dacă legea va fi adoptată de Parlament și promulgata de președintele Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here