MIEII DE PAȘTE, MAI MARI ȘI MAI SCUMPI

0
362

Anul acesta, de Paște, mieii vor fi mai mari, dar și mai scumpi. Au deja 20 – 30 de kilograme și vor mai lua în greutate. Cât despre preț, mieii se vând acum cu 19 lei kilogramul, iar carnea va ajunge în galantare cu cel mult 40 de lei/kilogram. În stânele ciobanilor, mieii cântăresc aproape cât oile mature, iar până la Paște vor mai adauga cateva kilograme. Mieii sunt fătați încă din luna octombrie a anului trecut și din această cauză sunt atât de mari. Unii ciobanii se tem că nu vor avea clienți, alții primesc deja cereri. Mulți dintre clienți se gândesc să împartă un miel cu rudele sau se orientează spre cantități mai mici de carne.

Majorarea costurilor este principala vinovată pentru un meniu de Paşte mai scump cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut. În primul rând s-au scumpit benzina și motorina. Au crescut însă și prețurile la grâu, porumb și furaje. Cu toate aceste scumpiri se estimează că preţul la carnea de miel va fi 40 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei, in viu.La Ministerul Agriculturii însă, calculele sunt mai simple: cererea şi oferta vor regla piaţa şi preţurile. În jur de trei milioane de miei sunt tăiați de Paște, în România. Deși un român mănâncă în medie, anual, 3 kilograme de carne de oaie sau de capră – de Paște respectăm tradiția și punem pe masă friptură și drob.

După Spania, România este pe locul 2 în Uniunea Europeană la efectivele de oi și capre – și principalul exportator spre multe țări arabe. Cum vor evolua prețurile va depinde în mare măsură de conflictul din Ucraina, spun analiștii. Cheltuielile cu mâncarea au crescut substanțial în ultimul an. Cartofii costă cu 30% mai mult ca în februarie 2021, uleiul are un preț cu 26% mai mare, iar mălaiul și pâinea au un preț cu 13% mai mare. Într-o singură lună, legumele s-au scumpit cu 6%, iar oamenii spun că e tot mai dificil să își împartă banii astfel încât să aibă pe masă tot ce le trebuie.

În topul scumpirilor din ultimul an continuă să se afle gazele, cu un preț mai mare cu 45% față de februarie 2021. Motorina și benzina costă cu 27% mai mult, în timp ce la energia termică prețul a urcat cu 20%. Surprinzător, electricitatea s-a ieftinit cu 8% față de acum un an, susțin statisticienii, ca urmare a aplicării schemei de compensare, începând din noiembrie. Analiștii financiari spun că scumpirile de pe piețele internaționale la energie și cereale s-au mai temperat, dar e greu de prognozat ce se va întâmpla în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here