Crește apetitul românilor pentru împrumuturi bancare, după doi ani în care pandemia i-a obligat să fie mai prudenți cu investițiile. Telefoanele smart, de ultimă generație, sunt în acest moment produsul pentru care se fac cele mai multe credite pentru consum. Aceste telefoane au pe ele logo-ul unui mare producător de peste ocean, deci sunt foarte scumpe. Cu ele se mândresc Carlos și Florin, doi buzoieni abia trecuți de vârsta majoratului. Pentru a te menține în trend, merită chiar să te îndatorezi la bănci, tu sau părinții tăi, spun tinerii.
Pentru același gen de telefon produs peste ocean, s-a dat peste cap să strângă bani și Oana. A decis că merită să plătească rate pentru un aparat care la mâna a doua costă cât un telefon nou, dar de la alt producător. Interesul românilor pentru telefoane scumpe a început din nou să crească, după doi ani în care mulți au fost mai reticenți să se îndatoreze, din motive lesne de înțeles. În general, media de preţ a unui telefon mobil cumpărat în rate e undeva pe la 3.000 de lei.
Sunt din păcate și categorii de oameni care plătesc în rate chiar și un telefon care se vinde la preț cu trei cifre. Un smartphone de 350 de lei a fost cel mai ieftin produs cumpărat în rate. Pentru Mihai, un bărbat de la țară, achitarea telefonului pe care abia și l-a cumpărat va necesita un mare efort financiar. După telefoane, laptop-urile, mașinile de spălat și frigiderele urmează în topul produselor cumpărate prin credit, în 2021, iar valoarea totală a fost mai mare cu 60% față de anul anterior, arată studiul realizat de o instituție nebancară. Cei mai mulți se împrumută pentru o perioadă de până la doi ani, cu dobânzi zero, prin parteneriate cu magazinele, dar și cu dobânzi de 10-12%.