Guvernul vrea să modifice radical sistemul de localizare la intrarea în ţară, adică acele formulare digitale PLF, după valul de amenzi primite de români, care, deşi au completat documentul digital, tot au fost sancţionaţi. Din 20 decembrie de când formularul de localizare a fost introdus în România, zeci de persoane au fost amendate, deşi au completat formularul. Acest lucru s-a întâmplat fie pentru că nu l-au înregistrat la timp, fie pentru că angajaţii DSP i-au confundat cu alte persoane.
Aşa că guvernul a decis să schimbe regulile. Formularul on-line de localizare va putea fi completat cu 48 de ore înainte de momentul în care ajungeţi la punctul de trecere a frontierei, şi nu 24 de ore aşa cum prevede legislaţia în vigoare. Va trebui să vă introduceţi, atât codul numeric personal, cât şi seria şi numărul de buletin. Totodată poliţiştii de frontieră vă vor semnala în vamă că trebuie să completaţi acest formular. Datele vor rămâne în sistem timp de 6 luni, în loc de 15 zile, cât este termenul acum. În cazul contestării unei amenzi, angajații DSP vor avea unde să verifice corectitudinea datelor.
În două dintre judeţele cu puncte de trecere a frontierei, Arad şi Bihor, medicii de la DSP au dat mii de sancţiuni de când a fost introdus certificatul. Amenda care poate ajunge pâna la 3 mii de lei au primit-o inclusiv persoane care locuiesc în Ungaria, aproape de graniţă şi fac zilnic naveta în România. Vor exista noi excepții la anumite categorii profesionale: angajații firmelor care asigură transportul internațional, piloți și stewardeze, care până acum, erau nevoiți să completeze formularul de fiecare dată când intrau în țară, dar si personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat. Unii dintre ei, pentru că nu reușeau să se încadreze în termene, au primit zeci de amenzi.
Potrivit datelor existente până acum, peste 50.000 de români au fost amendați de autorități, deși, în multe cazuri, nici nu au fost întrebați la graniță de PLF. Alții, care au completat formularul, au fost sancționați la săptămâni bune de la trecerea graniței pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date, fiind șters la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în Ordonanța de urgență. Toate aceste modificări se regăsesc într-un proiect de Ordonanță de urgență pus în consultare publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.