TINERII FUG DE ARMATĂ

1
786

Armata Română se întărește cu un contingent de aproape 800 de rezerviști, iar primele anunțuri de recrutare au fost lansate în vara anului trecut. Nici jumătate dintre locuri nu s-au ocupat atunci, astfel că tocmai s-a făcut o nouă strigare pentru selecția voluntarilor. Dar, perspectiva nu este deloc îmbucurătoare nici acum, chiar dacă solda promisă nu este una de ignorat. Pentru mulți dintre tinerii de astăzi, înrolarea în armată este egală cu pierderea unor libertăți.

Andrei are 19 ani și muncește deja de doi ani, în construcții. Are de terminat o postliceală și spune că i-ar surâde după aceea o carieră în armată. Devine însă mai reținut când realizează că ar putea pierde din libertățile pe care le are acum. Pentru generația născută în era internetului și a telefoanelor smart, armata este o sperietoare. Sebi și Radu, doi amici de 18 ani, sunt convinși că viața cazonă înseamnă doar trezit în zori, muncă multă și restricții greu de acceptat.

Sunt destui și cei care spun că armata nu ar face altceva decât să le fure bucuriile tinereții. Când ar mai avea ei timp să meargă în cluburi pentru a-și etala îmbrăcămintea sau tunsoarea la modă? Sau cum ar putea sta departe de iubite, în perioadele de instrucție?  Ministerul Apărării continuă și anul acesta campania de recrutare a rezerviştilor voluntari şi scoate la concurs 444 de astfel de posturi de maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, disponibile în 15 judeţe. Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară de rezerviști voluntari are loc până pe data de 21 ianuarie.

Rezerviștii vor avea de încasat, după perioada de instrucţie, când stau acasă, aproximativ 540 de lei. De asemenea, cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei. Cei care se încadrează ca subofițeri voluntari, soldele sunt și mai mari.

1 COMENTARIU

  1. Prima dată să dea exemplu PSD si toți deputații , parlamentarii , politicienii care “fură” organizat iar pe urma mai vorbim. Este democrație și nu putem obliga pe nimeni sa se “înroleze” dacă nu vrea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here