PREGĂTIȚI PENTRU UN NOU AN

0
598

Imediat după Crăciun, românii au aglomerat din nou piețele și supermarketurile, pentru a-si face ultimele provizii pentru masa de Revelion. De la pește, brânză și vin, până la sfeclă și țelină, coșurile și sacoșele s-au  umplut rapid. La mare căutare pentru masa de Revelion sunt peștele, șampania, strugurii sau rodiile. Oamenii care fie nu au avut timp, fie au vrut totul proaspăt, au făcut în ultimele ore până la noaptea dintre ani, ultimele cumpărături pentru masa de Revelion.

Din farfurii nu pot lipsi brânzeturile, așa că s-au format cozi și la galantarele cu lactate. Vedeta de pe masă va fi însă peștele, pe care românii au început să îl consume mai mult decât în alți ani, în toată perioada anului, nu numai de sărbători. Tradiția spune că este bine să mănânci pește în noaptea de Revelion, pentru că în anul ce vine să fii ușor și suplu ca peștele și să te strecori printre eventualele probleme, precum peștele în apă.

Mergând și mai departe cu superstițiile, în noaptea dintre ani este bine să ai un loz sau să joci la loto. Dacă lozul este câștigator vei avea un an următor bun, din punct de vedere financiar. La miezul nopții este obligatoriu să ai pe masă tort și șampanie și – mai nou – să ai bani asupra ta. În orice caz, în noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. De asemenea, pentru un an norocos şi plin de iubire sunt de preferat hainele roşii, roşul fiind considerat culoarea veseliei şi a dragostei. Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa. În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul care abia începe.

Al doilea Revelion petrecut în pandemie vine cu mai puţine restricţii, spre deosebire de 2020. În acest an, cei care au certificat verde pot petrece noaptea dintre ani inclusiv la restaurant. Dacă anul trecut, circulația între orele 23:00 – 05:00 a fost interzisă, acum această regulă a fost eliminată, pentru toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here