SE SCUMPESC APA ŞI CANALUL

0
391

Veste tristă la final de an pentru locuitorii din județul Buzău. Din 2022, buzoienii vor plăti mai mult pentru apă, canalizare și, implicit, pentru apa de ploaie. Scumpirea apei potabile, la Buzău, este programată pentru începutul anului viitor. ,,Practic de la o valoare medie a facturii pe gospodărie de circa 50 de lei pe lună se va ajunge la o valoare de circa 60 de lei pe lună. Deci este o creștere de 20%”, a declarat Simona Săvulescu, directorul executiv al Companiei de Apă Buzău. În multe orașe din România, ca urmare a creșterii excesive a prețului energiei electrice, furnizorii de apă au anunțat scumpiri de până la 25% la apa potabilă și canalizare.

Energia electrică reprezintă, pentru toți operatorii regionali de servicii de apă și canalizare, un procent important din costurile de exploatare. ,,La Buzău, de exemplu, ponderea cheltuielilor cu energia electrică, în total cheltuieli operaționale, este de circa 12% și, într-adevăr, suntem într-o situație destul de dificilă, pentru că dacă anul trecut energia o contractasem la un preț de aproape 250 de lei de Megawatt/oră, anul acesta pe piața zilnică de energie prețul n-a scăzut de 1000 (n.red. de lei de Megawatt/oră), dar în general se situează la 1200 de lei de Megawatt/oră”, a mai spus Simona Săvulescu.

Reprezentanții Companiei de Apă Buzău spun că societatea are cu distribuitorul de electricitate un contract cu un preț oarecum rezonabil, de aproape 500 de lei / Mega Watti oră. În plus, operatorul de apă și canlizare va încerca să compenseze cheltuielile suplimentare generate de scumpirea curentului prin alte măsuri. În prezent, la Buzău, prețul unui metru cub de apă este de 5,72 lei. Conform strategiei de tarifare a Companiei de Apă Buzău, aprobată încă din 2019, cu valabilitate până în 2025, inclusiv, prețul apei potabile și canalizării este majorat la începutul fiecărui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 20 = 22