TARIF DE REFERINȚĂ PENTRU POLIȚELE RCA

0
517

Pentru că, în cursul acestui an, polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto s-au scumpit foarte mult, parlamentarii propun acum, printr-un proiect depus  în dezbatere la Senat, plafonarea prețului acestora la tariful de referință stabilit periodic de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Asta înseamnă că asigurătorii nu vor mai putea majora prețul polițelor RCA după bunul plac, ci vor trebui să se încadreze în tariful de referință. Acum, tariful de referință stabilit de ASF are doar un caracter orientativ pentru asigurători.

În esență, proiectul de lege de la Senat nu face altceva decât să elimine ,,caracterul orientativ” al tarifului de referință stabilit periodic de către ASF, după cum apare acum în  legea din 2017 și să-l transforme într-un prag ce nu va mai putea fi depășit de asigurători atunci când stabilesc prețul unei polițe RCA. Potrivit proiectului asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăşi valoarea tarifului de referinţă stabilit de ASF.

În prezent, tarifele de referință nu reprezintă nici tarife minime și nici maxime, ci doar niște indicatori de referință pentru asigurătorii care fac polițe RCA, dar și pentru cei asigurați. Așadar, firmele de asigurări își fac propriile tarife, în funcție de aceste valori de referință. Prețul polițelor RCA a crescut mult în acest an, principala cauză fiind intrarea in insolventa, în septembrie, a companiei City Insurance, liderul de piață de la acel moment în ceea ce privește asigurările RCA, cu o cotă de peste 45 la sută.

În curând, cel puțin teoretic, vor fi introduse preţuri de referinţă și pentru reparaţiile auto, ceea ce va face funcțională decontarea directa obligatorie în cazul acestui tip de polițe. Astfel, toți șoferii vor avea posibilitatea, atunci când sunt victima unui accident, să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător, urmând ca cei doi asigurători , cel al victimei și cel al vinovatului,  să rezolve aspectele financiare între ei. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here