CUM RECUNOAŞTEM UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

0
455
Sursa foto:kob.com

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenţă medicală în care timpul este foarte important. Minutele câştigate sunt vieţi salvate. De aceea, este foarte bine să ştii care sunt cele trei semne importante care anunţă un accident vascular cerebral, astfel încât să chemi salvarea cât mai rapid. -Sunt două tipuri de AVC – ischemic (atunci când o arteră care alimentează creierul se înfundă cu un cheag de sânge) şi hemoragic (când o arteră care alimentează creierul se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului).

Cele hemoragice sunt provocate adesea de hipertensiune arterială şi de anevrisme. Există şi o a treia categorie, accident ischemic tranzitor (AIT), care se întâmplă atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă doar temporar. Acest tip de AVC nu are consecinţe grave, dar poate reprezenta un semnal de alarmă pentru un viitor atac cerebral. Accidentul vascular cerebral este o urgenţă medicală extrem de severă.

Mulţi dintre cei care suferă un AVC mor într-o lună, iar cei care supravieţuiesc pot rămâne cu complicaţii neurologice grave (paralizia membrelor, dificultăţi de vorbire sau înghiţire, tulburări emoţionale, de echilibru şi de vedere, pierderea memoriei etc.). Printre factorii de risc ai AVC se numără hipertensiunea arterială, vârsta, fumatul, inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă, consumul de alcool, niveluri ridicate de lipide din sânge, obezitate, diabet zaharat, sex masculin, predispoziţie genetică, factori psihologici şi, nu în ultimul rând, fibrilaţia atrială.

Cele 3 semne ale unui AVC: 

  • Faţa devine asimetrică. Cere-i persoanei să zâmbească şi observă dacă faţa îi este asimetrică sau gura căzută într-o parte.
  • Mâinile devin slăbite. Persoana care suferă de un atac cerebral nu poate să îşi ridice mâinile.
  • Vorbirea. Persoana care suferă de un atac cerebral nu vorbeşte clar şi nici nu înţelege ce i se spune.
  • Dacă vezi aceste simptome la cineva, sună urgent la 112, spune-i operatorului că bănuieşti că o persoană a suferit AVC şi când au apărut primele simptome.

Cum previi un AVC 

Pentru a preveni accidentul vascular cerebral şi fibrilaţia atrială, medicii recomandă: controlul hipertensiunii arteriale, al diabetului zaharat şi al greutăţii; alimentaţia sănătoasă, fără grăsimi, bogată în fructe şi legume; renunţarea la fumat; consumul moderat de alcool; sportul; tratarea apneei obstructive de somn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here