TINERII ROMÂNI, ÎNTRE STUDII ȘI UN JOB

0
421

Sunt student și caut de muncă. Așa sună sute de mii de cereri de angajare, pe site-urile de recrutare. Cu toate acestea,  deși candidații mai tineri de 24 de ani caută în mod activ un job, mai puţin de 20% dintre ei îşi găsesc de lucru. Angajatorii spun că, de vină, sunt lipsa de experienţă şi pretenţiile salariale prea mari. Tinerii care sunt cursanți ai studiilor universitare reprezintă categoria cea mai activă de pe piața muncii. Dacă în septembrie 2019 cea mai mare companie de recrutare online înregistra 147.000 de cereri, doi ani mai târziu numărul acestora s-a dublat. Totuşi, doar 17,7% s-au și angajat. Cei mai mulți dintre cei care își caută un job, o fac fie pentru a se întreține în anii de facultate, fie pentru că vor să capete experiența în domeniul în care se specializează. În anumite cazuri, tinerii sunt constrânşi să renunţe la studii, pentru că mulţi angajatori caută experienţă, nu doar o diplomă

În 20% dintre cazuri, tinerii nu reuşesc să-l convingă pe angajator că merită postul scos la concurs. Lipsa experienţei se vede imediat. Sociologii spun că tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă așteaptă să fie recompensați aproape pentru orice. Mulți au încercat să își schimbe locul de muncă. Foarte multe companii și-au flexibilizat relațiile de muncă și le-au permis să lucreze de acasă, în intervale flexibile, și  nu într-un interval fix de 8 ore. Potrivit datelor unei companii de  recrutare on-line, în prezent sunt 50.000 tineri care se bat pentru aproximativ  14.000 de locuri de muncă, fără experiență, asta însemnând 3 candidați pe un loc. Potrivit aceluiași studiu  20%  dintre ei au renunțat după ce și-au găsit un loc de muncă pentru că nu făceau față din pricina studiilor. Există însă și multe opțiuni, gen part-time, remote sau jobul de weekend.

O treime dintre tinerii aflaţi la primul job vor să fie remunerați cu salarii cuprinse între 2.100 și 2.500 de lei. 18% caută salarii cuprinse între 1.700 și 2.000 de lei, iar 13% s-ar mulțumi cu un venit lunar de 1.700 de lei. Datele reies din ultimul studiu realizat de cea mai mare firmă de recrutare on-line,  pe un eşantion de 1.217 de respondenți. Tinerii din 2021 sunt însă mult mai pregătiţi pentru realitate decât în trecut. Sunt mai maturi, mai conştienţi de ceea ce reprezintă, şi îşi doresc siguranţă şi perspectivă. O generaţie dispusă să se specializeze, să urmeze cursuri de pregătire și să se perfecţioneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here