VALUL 4 AL PANDEMIEI DIN ROMÂNIA A ATRAS ATENȚIA INTERNAȚIONALĂ

0
377

Gravitatea valului 4 al pandemiei din România creează îngrijorare în rândul reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății. În urma situației de la noi, OMS a trimis un expert de top pentru situații de urgență sanitară pentru a găsi soluții la actuala criză. Acesta va lucra cu responsabilii români timp de două luni, primele consultări având loc ieri. Țintele României  prezentate Organizației sunt vaccinarea anti-covid cu prima doză  a încă 2 milioane  de români, până la sfârșitul anului, urmând ca 70 % din populație să fie imunizată până în primul trimestru al anului viitor.

Conform estimărilor OMS, dacă s-ar menține actualul ritm de imunizare, am ajunge la un procent de 70% din populație peste aproximativ 31 de luni, tocmai de aceea este nevoie de urgentarea campaniei. Situația este în continuare foarte gravă și se răsfrânge în primul rând asupra spitalelor, care sunt sub asediu. Secțiile ATI sunt ocupate în proporție de 100%, însă și unitățile de primiri urgențe sunt pline cu pacienți care așteaptă pe hol să se elibereze un loc la terapie intensivă. Din nefericire, de cele mai multe ori acest loc se eliberează după un deces. Țara noastră înregistrează  record după record.  În ultima săptămână am avut peste 2300 de decese, ceea ce înseamnă că la fiecare 4 minute cineva și-a pierdut viața din cauza covid.

Într-o singură săptămână am depășit și  pragul de 100 000 de infectări, iar raportat la numărul de teste efectuate  ar însemna că una din 4 persoane testate s-a dovedit a fi bolnavă. Cu toate aceste cifre am atras atenția internațională și o lume întreagă se întreabă ce s-a întâmplat la noi de am ajuns atât de aproape de o catastrofă umanitară. A apărut chiar temerea că, din cauza ratei mici de vaccinare corelată cu numărul mare de infectări, în Romania să apară o nouă tulpină a acestui virus. Suntem pe ultimele locuri la capitolul imunizare împotriva covid 19 și pe primul loc la  numărul de decese asociate covid raportat la un million de persoane.

92% dintre decesele legate de COVID-19 sunt înregistrate la persoanele nevaccinate. Datele arată că  vârstnicii și femeile reprezintă  categoriile cel mai puțin vaccinate. Deși numărul celor care aleg să se vaccineze a mai crescut în ultimele zile, în ritmul actual, România va reuși în aproape 3 ani să-și vaccineze 70% din populație. Cei de la OMS spun că  este nevoie de o campanie mai accentuată de conștientizare a populației în privința beneficiilor vaccinării împotriva Covid-19. Ieri, România a depășit pragul de 6 milioane de persoane vaccinate cu prima doză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here