PROPUNERE: CREȘTEREA SALARIULUI MINIM CU 10,9 %, DE LA 1 IANUARIE

0
434

Salariului minim pe economie ar urma sa crească de la 1 ianuarie cu 10,9%, de la 2.300 la 2.550 lei. Majorarea a fost propusa de Guvern si discutata ieri cu sindicatele si patronatele. Cele aproape 11 procente in plus vor aduce inca 140 de lei  in buzunarelor angajatilor care au salariul minim pe economie. Asta inseamna că salariul net, in prezent de 1386 de lei, va fi de la anul 1524 de lei. Sindicalistii spun că sunt insuficienti,  având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan,  a precizat ca în formula de calcul a noului salariu minim pe economie s-a tinut cont de creşterea ratei inflaţiei, creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată şi luarea  unui procent de 90% din creşterea salariului mediu, în loc de 50% cât era până acum. De asemenea, s-a introdus şi un coeficient de corecţie care se stabileşte ca procent în funcţie de creşterea economică. Patronatele avertizează că o creștere a salariului minim cu 10% ar putea duce la zeci de mii de concedieri, pentru că firmele vor suporta, pe lângă efectele pandemiei, și costuri mai mari din cauza scumpirii utilităților și a materiilor prime.

Asa ca reprezentanţii Intreprinderilor Mici si Mijlocii  au propus şi reducerea contribuţiilor, după modelul folosit în construcţii. Cei 250 de lei în plus la salariul minim brut ar trebuie sa ajunga  integral la angajaţi. Și nici așa nu este suficient pentru ca oamenii să aibă trai decent, susțin studiile de calitate a vieții. Potrivit statisticii, un adult de la oraș, care locuiește singur, are nevoie de 2.800 de lei pentru a-și asigura traiul de zi cu zi, iar o familie cu doi copii, de 7.200 de lei. Anul acesta, salariul minim pe economie brut este 2.300 de lei.

Dacă se scad taxele cerute de stat, angajații primesc, la final de lună, 1.386 de lei. Statul încasează taxe de 966 de lei. În total, aproape 2 milioane de români sunt plătiți, cel puțin pe hârtie, cu salariul minim pe economie. Reprezentanții Guvernului, ai sindicatelor și patronatelor vor lua o decizie finala asupra cresterii salariului minim pe economie, saptamana viitoare. România are al doilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană, după Bulgaria, de doar 466 de euro. La polul opus este Luxemburg, unde salariul minim este de 2.200 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here