Românii vaccinați împotriva COVID-19 vor primi bani de la stat. Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanta de urgenta, potrivit caruia, statul va acorda 350.000 de tichete de masă în valoare de 100 de lei pentru persoanele care se vor vaccina anti- covid 19 cu schema completă- două doze de vaccin Pfizer, Moderna și AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson.
De asemenea, proiectul de act normativ prevede organizarea unei loterii de vaccinare. La tombolă se vor putea înscrie cetăţenii români care sunt imunizați cu schemă completă. Prima extragere va avea loc în luna octombrie. Pentru acest an, fondul de premiere aferent loteriei de vaccinare e de 15 milioane de lei, banii ce vor fi alocați din bugetul Ministerului Economiei.
Modul de organizare a loteriei de vaccinare şi procedura de acordare a premiilor în bani vor fi detaliate într-un ordin comun al Ministerelor Sănătăţii şi Economiei, emis în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ. Cel mai probabil, loteria vaccinarii se va derula dupa modelul Loteriei bonurilor fiscale, organizata de ANAF.
Acordarea de bonificatii celor care se hotarasc sa se vaccineze, vine ca urmare a cresterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus, in special cu tulpina Delta, dar si pentru a revigora campania de vaccinare impotriva covid 19. Până acum, doar 30% din populaţia eligibilă a României a făcut cel puţin o doză de ser anti-COVID, ceea ce ne plaseaza pe ultimele locuri in Europa, la capitolul vaccinare. Relaxarea din ultima perioadă, concediile și ignorarea măsurilor de prevenție, alături de rata de vaccinarea scăzută ne îndreaptă cu pași repezi spre o explozie a numărului de infectări cu varianta Delta.
Peste 80 la sută dintre cei care s-au îmbolnăvit în ultimele săptămâni nu aveau vaccinul făcut. Iar, un studiu făcut, de Institutul Naţional de Sănătate Publică arata că, în ultima vreme mare parte, dintre cei care se îmbolnăvesc au sub 40 de ani. România a recepționat aproape 18 milioane de doze de vaccin anti-COVID și a folosit doar jumatate dintre acestea.