SCENARII PENTRU ÎNCEPEREA NOULUI AN ȘCOLAR

0
561
Sursa foto: viva.pl

Școală cu prezență fizică pentru toți elevii.  Este prima opțiune luată în calcul de ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, pentru noul an scolar, care incepe in 13 septembrie. Un scenariu de rezerva ar fi acela potrivit căruia, la primul caz de îmbolnăvire într-o clasă, elevii care nu sunt vaccinati  sa treacă obligatoriu în sistem online, iar elevii care sunt vaccinați vor putea să continue cu prezență fizică. Un astfel de scenariu se aplica deja in Franta si va fi adoptat si de Spania, atunci cand va incepe noul an scolar.

Potrivit propunerilor ministrul roman al Educatiei, din toamnă dacă într-o clasă vor fi cel mult 10 elevi, toți vaccinați, inclusiv profesorul, ar putea sta fără mască. La orele de educație fizică din sălile de sport masca ar putea fi de asemenea eliminată. Masca de protecţie va fi insa obligatorie de când se intră pe poarta şcolii. Acolo se va face şi triajul medical, iar cine va prezenta simptome specifice de covid va putea fi testat rapid.Un alt scenariu care se conturează este acela în care ratele de incidență ar putea fi modificate, astfel încât școlile să nu se mai închidă atât de repede.

O eventuală variantă a testării în masă a elevilor se pare că nu va prinde nici anul acesta. Toate propunerile vor fi prezentate premierului, iar în perioada următoare vor fi organizate acțiuni de informare a părinților despre beneficiile vaccinării copiilor. Presedintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghita a precizat ca vaccinarea nu va deveni obligatorie, dar dacă vor fi părinți care nu vor accepta la clasă un profesor nevaccinat, situațiile vor fi gestionate punctual.

Ultimele date arată că peste 60% din personalul din învățământ este vaccinat. Procentele sunt mult mai mici în cazul elevilor mai mari de 12 ani. Pana în acest moment, 30 de mii de elevi cu vârste cuprinse între 12 -15 ani s-au vaccinat reprezentând doar 4% din această categorie de vârstă şi 145 de mii de adolescenţi de 16 şi 19 ani reprezentând 20% din totalul lor s-au imunizat.

În ambele situaţii ponderea celor vaccinaţi este sub media naţională. Sunt  însă aproximativ un milion şi jumătate de copii şi elevi până în 12 ani, carora nu li se poate administra vaccinul. În şcolile în care există cabinete medicale autoritatile intentioneaza sa organizeze centre de vaccinare pentru elevi şi părinţii lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here