Aflată în fața valului patru al epidemiei de coronavirus, România continuă să fie cea mai relaxată țară din Europa. Măsurile de protecție impuse de autorități nu sunt respectate cu strictete, iar la capitolul vaccinare stăm și mai prost, fiind pe ultimele locuri la numărul de persoane vaccinate. România a depășit ieri cifra de 5 milioane de persoane, care au schema completă de vaccinare împotriva covid 19.
Specialiștii atrag atenția că țările care au optat pentru imunizarea prin infectare vor avea însă un cost în vieţi umane şi economic mult mai mare decât ţările care au optat pentru imunizarea prin vaccinare. Între timp, în România, numărul infecţiilor creşte mai ales în rândul tinerilor. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, incidenţa crescuse cu 120-130% în ultima decadă a lunii iulie, comparativ cu perioada precedentă, mai ales la grupa de vârstă 20-39 de ani.
Asta și pentru că ne aflăm în perioada de concedii, iar tinerii călătoresc mult, merg în străinătate, se văd cu alţi oameni şi în acest fel creşte riscul de infecţie. Există două opţiuni: sau ne vaccinăm şi evităm o formă gravă de boală, cu spitalizare, si chiar deces, şi cea de-a doua – mască şi celelalte măsuri, care nu ne oferă o protecţie biologică maximală, ne oferă o protecţie de infectare.
Secţiile de terapie intensivă destinate pacienţilor cu patologia COVID încep să se ocupe, iar cei mai mulți dintre cei care ajung aici cu forme severe și foarte severe ale bolii sunt pacienţii nevaccinaţi, în timp ce persoanele imunizate prin vaccinare fac forme ușoare ale infecției. Pe fondul creșterii numărului de cazuri, ministerul Sănătății a transmis ieri mai multe recomandări spitalelor din țară pentru a scurta timpul de reacție atunci când contextul epidemiologic se va înrăutăți.
Având în vedere că varianta Delta a coronavirusului afectează într-un număr mai mare si copiii, Ministerul a cerut o situatie din fiecare județ a numărului de paturi care ar putea fi alocate pacienților pediatrici. Fiecare spital trebuie să verifice stocurile de echipamente de protecție pentru a nu avea dificultăți atunci când cazurile de coronavirus se vor înmulți. De asemenea, toate unitățile medicale trebuie să verifice aparate de ventilație și de alimentare cu oxigen. Spitalele vor transmite ministerului numărul de cadre medicale ce ar trebui detaşate în unităţile ATI în cazul în care acestea ar funcţiona la capacitate maximă.