Cancerul de colon afectează tot mai mulţi tineri. Mai grav, avertizează medicii, în cazul lor, tumorile, sunt mai agresive decât în cazul persoanelor vârstnice. Printre cauzele care duc la cancerul de colon se numără stresul și alimentația neadecvată. Sistemul digestiv este considerat a fi al doilea creier al organismului. Prin urmare menținerea sănătoasă a acestuia este vitală. Sistemul digestiv este cel care recunoaște alimentele pe care le primeşte şi tot el decide cum să le prelucreze.
Hibele sistemului medical descurajează oamenii să se trateze din timp, iar atunci când ajung în spital înțeleg că boala i-a dus în mijlocul unui război, în care trebuie să dea multe bătălii. Pentru a depista la timp această boală necruțătoare, medicii recomandă să faceți o colonoscopie, dacă aveți unele simptome ce indică careva probleme legate de funcționarea acestui organ. Despre cancerul la colon nu se discută foarte mult, fiind considerat un subiect tabu tocmai pentru că ține de intimitatea fiecăruia. Statisticile însă vorbesc în locul nostru: boala care afectează intestinul gros se situează pe primul loc în rata mortalității din cauza cancerului. Se mai spune că, în Europa, cancerul de colon este responsabil de un deces la fiecare trei minute.
În România a fost, în 2020, pe primul loc în topul cancerelor nou diagnosticate. Cancerul colorectal apare atunci când celulele maligne formează tumori în ţesuturile sănătoase ale tubului digestiv, respectiv colonul sau rectul. Tipul exact de cancer „de colon“ sau cancer „rectal“ este determinat de locul în care celulele maligne se formează şi se înmulţesc pentru a crea tumora primară, de unde, ulterior, se răspândesc la distanţă, dând naştere metastazelor.