Românii care au vârsta de peste 40 de ani pot beneficia de luna aceasta, gratuit, de un set de consultații și analize medicale de prevenție. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că laboratoarele vor fi obligate să facă aceste investigații, chiar dacă nu mai au bani prevăzuți pe luna respectivă, pentru că le vor fi decontate în perioada următoare. Așa că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că s-au terminat fondurile. Concret, setul de monitorizare va cuprinde trei întâlniri cu medicul de familie.
Prima se va numi evaluarea factorilor de risc. Pacientul va completa un chestionar despre starea sa de sănătate, dacă suferă de anumite boli, dacă prezinta anumiți factori de risc, de pildă, dacă fumează și dacă cineva din familie a avut o anumită afecțiune, la care ar putea fi predispus. A doua consultație se numește ,,intervenţia asupra factorilor de risc”. Aici, în cazul în care într-o familie există o persoană care are, de exemplu, hepatită ori diabet, persoanei care face consultația i se vor da sfaturi care să diminueze riscul de a se îmbolnăvi și ea.
Iar a treia consultație este cea de monitorizare. Medicii spun că din cauza unui stil de viata nesănătos, pe care il au majoritatea romanilor, prevalența bolilor cronice crește mult în jurul vârstei de 50 de ani, tocmai de aceea ar fi bine ca aceste afectiuni sa fie cuprinse din timp in programe de screening. În acest fel pacientul nu va mai ajunge în faza de stare a bolii când uneori este prea târziu. Modelul prevenției de la 40 de ani este întâlnit de multă vreme în alte țări, cum ar fi Marea Britanie.
O altă noutate în sistemul de sănătate, care va intra în vigoare de la 1 august, este obligaţia medicilor de a întocmi planuri de urmărire a evoluţiei bolii pacienţilor cărora le acordă concediu medical. Vor exista insa si exceptii, cum ar fi urgențele medico-chirurgicale, bolile infectocontagioase din grupa A, bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2. Încălcarea obligaţiei de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii cărora le-au acordat concediu medical constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.