SITUAŢII ÎN CARE PUTEȚI FOLOSI ARGILA

0
423
Sursa foto:purenaturecosmetiques.com

Folosită cu precădere în cosmetică, pentru mineralele conţinute şi proprietăţile sale detoxifiante, argila nu numai înfrumuseţează, ci şi cicatrizează, dezinfectează şi calmează dureri sau iritaţii. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne lipsească din casă în caz de mici accidente sau tulburări fizice.

Argila şi-a dovedit utilitatea de mii de ani, fiind utilă pentru îmbălsămarea mumiilor din Egiptul Antic şi în tratamentele din băile termale romane, dar şi ca material de construcţie sau pentru solul pe care ne creştem legumele.

În acest moment, industria cosmetică profită cel mai mult de proprietăţile acestui „pământ natural şi viu“, creând numeroase produse care îl au ca ingredient. Însă argila mai poate fi utilizată şi în situaţii de zi cu zi, în care pot avea loc mici accidente sau câte un disconfort fizic de care de-abia aşteptăm să scăpăm.

Răni uşoare

Încă din vremuri străvechi există dovezi că omul folosea un amestec de apă şi pământ pentru a-şi vindeca rănile, obicei pe care, cel mai probabil, l-a preluat de la animale, care nu ezită să folosească mineralele din sol pentru a-şi calma iritaţiile sau rănile. Argila are proprietăţi bactericide şi antiseptice, iar silicatul de aluminiu din componenţa sa o face un cicatrizant excelent. Regenerează ţesutul, reduce sângerarea şi previne infecţia. Pentru aceste beneficii, prepară o pastă din argila amestecată cu apă, pe care o aplici cu ajutorul unui tifon de 2-3 ori pe zi peste rana superficială. Pentru orice rană mai adâncă sau care continuă să sângereze, trebuie să te adresezi medicului.

Gleznă scrântită

Te-ai deplasat prin casă de colo-colo, încercând să realizezi tot ceea ce ţi-ai propus pe ziua respectivă, însă ai călcat strâmb şi, din neatenţie, ţi-ai scrântit glezna? Pentru a remedia situaţia, pune peste gleznă o cataplasmă de argilă verde rece, înfăşoar-o bine cu tifon şi adăugă peste ea o pungă sau folie de plastic. Menţine tratamentul cel puţin 2 ore sau chiar peste noapte şi repetă compresa până când vezi că umflătura a scăzut şi durerea te-a lăsat.

Arsuri

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de accidentări casnice sunt arsurile. Dacă este o arsură destul de superficială şi nu necesită intervenţia medicului, pune o cataplasmă de aluat verde peste leziune şi protejeaz-o cu tifon umed. După 2 ore, poţi înlătura argila întărită cu apă curată din belşug.

Dureri de cap

Nu cunoşti motivul pentru care ai o migrenă greu de suportat, însă nici nu vrei să te împiedice să-ţi desfăşori restul zilei conform planului pe care ţi l-ai făcut. Pentru a-ţi ameliora durerea, pune o cataplasmă de argilă verde rece pe frunte şi, la jumătate de oră, pune una pe gât. Alternează compresele până când te simţi mai bine sau dispare de tot disconfortul.

Îţi simţi picioarele grele

Ai stat toată ziua în picioare şi de-abia dacă ai apucat să-ţi tragi puţin sufletul. Nu-i de mirare că, la finalul zilei, îţi simţi picioarele grele! Toarnă 2-3 linguri de argilă verde într-o cădiţă sau lighean cu apă caldă şi înmoaie-ţi picioarele 3 minute. Alternează cu o baie de apă rece şi limpede, după care trebuie repetat întregul proces, terminând neapărat cu apa rece.

Gingii inflamate şi afte

Ai face orice ca să scapi de aftele dureroase pe care le ai câteodată sau de inflamarea la fel de supărătoare a gingiilor. Şi chiar există ceva ce poţi face chiar la tine acasă: pune 1 linguriţă de argilă verde într-un pahar cu apă, aşteaptă să se dizolve complet, după care fă gargară cu lichidul obţinut, scuipă şi clăteşte. Repetă gargara de câte 2 ori pe zi, până la vindecare. Aftele trec mai repede dacă aplici pastă de argilă verde pe rană şi-o laşi puţin ca să acţioneze.

Reflux gastroesofagian

Nimic nu ţi se pare mai neplăcut decât să simţi cum îţi vine mâncarea înapoi după o masă bună. Pentru a scăpa de acest chin, pregăteşte de cu seară un „lapte” de lut constând într-o linguriţă de lut alb fin turnată într-un vas cu 200 ml apă. Lasă amestecul peste noapte, pentru a se depune bine praful, şi bea dimineaţa şi în restul zilei, doar apa de la suprafaţă. Repetă procedura 1 săptămână, iar, în următoarele 2 săptămâni, amestecă puţin compoziţia pentru a înghiţi tot mai multă argilă în fiecare zi.

Cum o foloseşti pentru înfrumuseţare

Se dă pe răzătoarea mică un castravete. Se stoarce sucul, în care se dizolvă 1 linguriţă de argilă, amestecându-se până se obţine o pastă omogenă. Se întinde uniform pe faţă, evitând ochii şi buzele, se lasă 10-15 minute până se usucă bine, apoi se spală faţa cu apă călduţă. Siliciul ionic din componenţa argilei are efect antiîmbătrânire şi stimulează regenerarea celulelor. În caz de boală hemoroidală, cataplasmele reci cu argilă pot fi de folos, pentru că reduc durerea şi inflamaţia locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here