„VASILCA”, OBICEI DE ANUL NOU. ÎN CE ZONĂ SE MAI PĂSTREAZĂ ACEST OBICEI?

0
639

La oraș, tradițiile de Anul Nou și-au pierdut din semnificaţie, însă, la sate, se mai păstrează încă din frumuseţea şi emoţia de altădată, cu cete de tineri mergând pe uliţe şi colindând din poartă în poartă. Un asemenea loc magic de sărbători este comuna buzoiană Mânzălești. Aici, tradiții vechi de sute de ani sunt continuate pe tot parcursul lunii decembrie și în primele zile din ianuarie. Un obicei de Anul Nou, specific zonei de nord a județului Buzău, este „Vasilca”.

Tradiția spune că după ce este colidat cu „Vasilca” trei ani la rând, flăcăul care nu se însoară este exclus din comunitate.

Studii etnografice arată că această tradiție este mai veche decât „Steaua” sau „Plugușorul”. Cecilia Petrescu, instructorul grupului de tradiții din Mânzălești, spune că, indiferent de restricțiile impuse de pandemie, este important ca și în acest an să se respecte cu sfințenie aceste tradiții moștenite de la străbuni.

Pe 1 ianuarie, copiii din sat ies la colindat cu „Sorcova”, obicei augural din ciclul manifestărilor închinate întâmpinării Anului Nou.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here