BOLILE CRONICE, VULNERABILE LA SARS-COV 2

0
405

Bolile cronice de inimă, de rinichi sau cancerul, în momentul în care se suprapun infecției cu noul coronavirus, omoară de trei ori mai mulți români, decât dacă oamenii ar avea doar Covid.Sunt concluziile unei analize făcute de autoritățile medicale din Romania  asupra deceselor din ultimele luni. Grav este că și a fi bărbat este considerat factor de risc, datele demonstrând că  mortalitatea este mai mare în rândul acestora decât la femei. Institutul Național de Sănătate Publică a analizat fișele a aproape 22 de mii de pacienți cu COVID 19, bărbați și femei, deopotrivă, și a tras concluzia că bolile cronice, acele comorbidități, care atunci când organismul contractează și SARS-COV 2, cresc enorm riscul de a muri.

Pe primul loc sunt bolile cardiovasculare, urmate de bolile renale și cancerul. Într-o analiză precedentă, din  primăvară, cancerul nu se afla în top 3 factori de risc, însă acum a depășit și diabetul. Potrivit studiului INSP, la femei a apărut un factor de risc complet nou: imunitatea compromisă. Persoanele acestea au un risc de 5,4 ori mai mare de deces. Bolile cronice de rinichi și cele de inimă sunt și ele cauze agravante care pot duce la deces. Pe locul 4 sunt bolile cronice de ficat, cum ar fi  hepatite sau ciroze.

Pentru bărbați, în schimb, topul factorilor de risc arată diferit. Peste 9.900 de decese analizate au arătat că cele mai periculoase „comorbidități” sunt bolile de inimă, cancerele și suferințele ficatului, urmate de diabet. Surprinzător  este faptul că, atât la femei cât și la bărbați, deși vorbim despre un virus care intră în organism prin nas și afectează sistemul respirator, nu este cel mai periculos pentru cei cu suferințe pulmonare cronice. Odată stabilite care sunt categoriile cele mai vulnerabile, este clar că acestea ar trebui să fie printre primele vaccinate, atunci când va fi disponibil și în România serul anti-COVID.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here