CUM PĂSTREZI COPILUL DIN TINE

0
517

Maturitatea ne forțează să ne asumăm responsabilități, să ne ocupăm de familie și de tot felul de probleme. Din când în când, însă, e bine să ne amintim de copilul din noi și să îi hrănim așteptările, amintindu-ne să râdem la glume, să avem hobby-uri creative și să ne implicăm în acțiuni aventuroase.Iată cîteva modalități prin care să păstrezi activ copilul din tine:

  1. Găsește-ți (sau adu-ți din trecut) un hobby creativ

Copiii găsesc o bucurie imensă în a se exprima, fără să-și facă griji că vor fi judecați. Îți place să desenezi sau să pictezi, chiar dacă nu ești vreun mare maestru? Ai vrea să înveți să gătești mai bine sau să construiești mici obiecte pentu casă? Ori poate să cânți la un instrument? Urmează-ți instinctul și entuziasmul pentru hobby-urile tale și nu le îngropa într-un sertar al memoriei.

  1. Permite-ți să fii nostalgic

Ai auzit vreodată o melodie la radio care te-a întors instantaneu într-un anumit moment sau perioadă din viața ta? Nu te feri să experimentezi aceste senzații plăcute de nostalgie cu ajutorul amintirilor sau a retrăirii unor situații fericite din tinerețe. În zilele noastre, avem acces la aproape orice imagine și videoclip pe Internet, așa că, indiferent dacă ai copilărit în 1950 sau în 2000, vei avea mereu acces la amintirile tale. Fă-ți timp, deci, să cauți melodii care îți plăceau, filme pe care le vedeai cu drag și, de ce nu, desene animate.

  1. Râzi și dansează

Copiii nu au nicio problemă în a râde foarte des și din cele mai diverse motive și nici în a dansa dacă de undeva se aude o melodie. Pe măsură ce îmbătrânim, ne pierdem spontaneitatea și capacitatea de a ne bucura de lucruri care ne iau prin surprindere, deoarece suntem mereu îngrijorați de ceea ce ar putea crede cei din jur. Însă spontaneitatea poate fi recâștigată: în definitiv, n-ar trebui să ne pese foarte tare de ce gândesc alții despre noi. Dacă auzi o glumă bună, nu mai zâmbi pe furiș, ci râzi din toată inima. Dacă ai un prieten sau o prietenă cu un simț al umorului bine dezvoltat, întâlniți-vă mai des sau vorbiți la telefon. Nu evita să mergi la spectacole de stand up comedy sau la concerte. Râsul și păstratul ritmului, spun specialiștii, sunt fundamentale pentru fericirea copilului interior.

  1. Programează-ți timp de joacă alături de copii

Fie că ești tu însuți părinte, fie că singurii copii pe care îi cunoști sunt ai rudelor ori ai prietenilor, nu ezita să-ți petreci timpul cu ei. O să observi cum, treptat, coborând la nivelul lor de înțelegere, participând la dueluri cu personaje din desene animate și citind povești pe roluri te transformi și tu într-o persoană jucăușă și veselă, fie și numai pentru una sau două ore.

  1. Pleacă în aventuri

Cel mai probabil că îți va fi destul de greu să te antrenezi și să urci pe cel mai înalt munte din lume, însă aventurile se pot trăi și cu mai puține eforturi. Stabilește ca, măcar o dată pe lună, să te întâlnești cu o persoană dragă (sau cu mai multe) și să faceți ceva nemaiîncercat până atunci, cum ar fi să mergeți la o degustare de vinuri, să participați la un tur istoric al orașului, să vizitați observatorul astronomic, să faceți o drumeție sau, de ce nu, să organizați o seară de dans acasă la cineva dintre voi. Copilul din tine îți va mulțumi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here