,,MAESTRU AL SPORTULUI” MARINA BABOI: ,,ÎMI DORESC CA PREGĂTIREA COMPETIȚIONALĂ A SEZONULUI ATLETIC 2021 SĂ FIE CÂT MAI PUȚIN AFECTATĂ DE REALITATEA MEDICALĂ, SOCIALĂ ȘI ECONOMICĂ”

0
2631

Secolul XXI a adus provocări în multe domenii, iar sportul, la rândul său, era pe o traiectorie ce părea de nestăvilit. Totul până când s-a izbit de un obstacol neașteptat în acest an. Vorbim despre apariția coronavirusului care a adus și acest domeniu într-un moment forțat de repaus aproape complet. Extinderea masivă a acestui virus avea să afecteze major și întregul program al activităților olimpice și preolimpice. Cum era de așteptat nu am ratat ocazia de a vorbi cu Marina Baboi, atleta legitimată la SCM Gloria Buzău. Am vrut să aflu ce a însemnat această perioadă, pentru cea care la 21 de ani a primit titlul de ,,Maestru al sportului” și am reușit acest lucru, în urma unui interviu oferit în exclusivitate, pentru ziarul Scurt pe 2:  

Reporter: Anul 2020 putem spune că este unul al provocărilor. Însă de această dată nu vorbim despre competițiile sportive la care ar fi trebuit să participi, ci din perspectiva unei situații cu care nu am crezut că ne vom întâlni: pandemia provocată de coronavirus. Cum ai trecut peste starea de urgență și mai apoi peste prima stare de alertă?

Marina Baboi: Într-adevăr 2020 a fost, și continuă să fie, un an unic în existența omenirii și, implicit, un an unic și deosebit de dificil pentru mișcarea sportivă mondială. Pandenia provocată de coranavirus a lăsat urme grele în existența sportului și a sportivilor, incapacitatea forțată de a ne putea pregăti normal sau chiar deloc, anularea competițiilor majore internaționale dar și celor naționale aproape în totalitate, agravarea problemelor financiare și logistice în acest domeniu, vor avea repercursiuni greu de bănuit în perioada ce urmează.

Rep.: Într-o postare pe care ai făcut-o cu ceva timp în urmă pe retelele de socializare, scriai: ,,Îmi lipsesc zilele în care eram afară, pe stadion și mă bucuram în voie de aer curat și de soare.” În ce fel ți-a fost afectată activitatea? 

M.B.: Pe parcursul întregii stări de urgență am stat izolată într-o căsuță la țară la marginea unei păduri cu mult teren verde  în jur, locație unde  m-am pregătit și cu două antrenamente pe zi  – în casă pentru forță și în aer liber pentru acumulări fizice. Am lucrat cu râvnă și cu mult drag considerând perioada stării de urgență un cantonament de acumulări fizice extrem de lung și obositor. Mi-a lipsit mult pista de atletism și tot ceea ce implică prezența pe un stadion cu pista de alergare. Sunt o persoană care iubește mișcarea, călătoriile, soarele, aerul curat și am încercat să privesc partea pozitivă a lucrurilor: mai multă liniște, mai multă lectură, mai multă odihnă, mai mult timp dedicat studiului.

Rep.: Cât de dificil îți este să revii pe teren după o pauză provocată de această pandemie?

M.B.: Foarte, foarte puțini sportivi au tot ce le este necesar acasă pentru a efectua antrenamente de forță și mobilitate diversificate, eficiente și mai ales competitive. Majoritatea am improvizat, am adaptat și ne-am adaptat la ceea ce aveam în casă, sau împrejurimi. O altă problema majoră a fost recuperarea după antrenamentele făcute acasă și va fi clar, în cazul în care vom mai putea concura anul acesta, că performanțele tuturor vor fi influențate de această perioada de pregătire .

Rep.: Ai fost cooptată de către Ministerul Tineretului și Sportului să participi la campania ,,CampioniAcasă”. Cum ți s-a părut această provocare puțin atipică? 

M.B.: Este dificil pentru toată lumea, restricțiile există și se pare că vor mai exista ceva timp, psihic ești asaltat permanent și pe toate căile posibile de  psihoza coranavirus indiferent ce și cum faci. Extrem de important este să reușești să găsești un echilibru între toate aspectele pregătirii competiționale și realitatea explozivă a vieții de zi cu zi.

Rep.: La propunerea Federației Române de Atletism, din partea Ministerului Tineretului și Sportului, ai primit titlul de ,,Maestru al sportului”. Ce reprezintă pentru tine această distincție?

M.B.: Titlul de ,,Maestru al sportului” a venit ca o încununare a performanțelor și a muncii mele alături de profesoara Doina Voinea și de profesorul Gabriel Nicolau. Îndeplineam condițiile de acordare a acestei categorii de clasificare sportivă încă din 2018, de la vârsta de 19 ani, iar ceea ce m-a surprins – extrem de plăcut evident – a fost rapiditatea cu care am primit acest titlu știindu-se că, de obicei, durează ani buni până să fie acordate (în cazul meu …doar 2 ani ) .

Rep.: De ce anume te-a ,,văduvit” această pandemie? Mai exact, ce competiții la care ar fi trebuit să participi au fost anulate ?

M.B.:  La ora la care am purtat acestă discuție absolut toate competițiile majore au fost anulate, iar organizatorii meeting-urilor naționale și internațioanale la nivelul fiecărei țări încearcă timid să asigure desfășurarea cât mai multor competiții în condițiile actuale. În România au fost reprogramate absolut toate competițiile cu perioade cuprinse între 9 și 13 săptămâni.

Rep.: Acum să privim puțin spre viitor. Cred că putem face acest lucru, nu? Prin urmare, ai semnale că vei putea participa la vreo competiție anul acesta?

M.B.:  Ne pregătim sub spectrul coronavirusului sperând să putem concura la Cupa României în 7-8 august la București; la Internaționalele României, Naționalele de seniori și tineret, dar și la Campionatul Balcanic de seniori –  competiții ce sunt programate să se desfășoare anul acesta la Cluj, începând cu 22-23 august, 4-5 septembrie și respectiv 19-20 septembrie.

Rep.: Care sunt principalele obiective până la finalul anului?

M.B.:  Ca obiective, pentru ceea ce a mai rămas din 2020, îmi doresc să fiu în primul rând sănătoasă, vreau ca întotdeauna să aduc acasă medalii de la toate competițiile care vor avea loc și, de asemenea, îmi doresc ca pregătirea competițională a sezonului atletic 2021 să fie cât mai puțin afectată de realitatea medicală, socială și economică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here