Pandemia ne-a adus în vocabular noi cuvinte pe care ori nu le ştiam deloc, ori le ştiam, dar nu le-am folosit niciodată. De la ce vine termenul „Covid” sau de ce e incorect să spunem „criza de coronavirus”.
-„Covid 19″ este un acronim ce provine din limba engleză: Coronavirus Disease. Deci este boala cauzată de virus, apărută în anul 2019.
-SARS-CoV-2: SARS vine de la sindromul respirator acut sever, CoV de la Coronavirus, iar 2 indică faptul că vorbim despre a doua versiune a virusului.
– Există tendința de a folosi și o sintagmă cu aromă de pleonasm: „pandemie globală”. Dacă ne uităm în dicționar, aflăm că pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări, continente.
-De asemenea, auzim deseori că un pacient „a contactat” virusul. Corect este „a contractat”.
-O altă formulare atipică, ce atrage atenția este „criza de coronavirus”. În limba română, cuvântul „criză”, urmat de prepoziţia „de” exprimă absența, lipsa: „criză de medicamente”. Deci, în plină pandemie, corect ar fi să spunem „criza provocată de coronavirus”.
-Nu doar pe timp de pandemie, ci în general, este bine să evităm exprimarea spre exagerare, atunci când vorbim despre lucruri negative: de exemplu, „o creștere spectaculoasă a numărului deceselor”.