PACIENTUL ONCOLOGIC ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI CU VIRUSUL SARS-COV-2

0
583

Pacienţii cu cancer prezintă un risc mult mai mare (de 4 până la 5 ori) de a dezvolta foarte rapid complicaţii respiratorii severe, inclusiv deces, îndeosebi dacă au suferit intervenţii chirurgicale sau au primit chimioterapie în săptămânile precedente. Se poate aprecia că, în prezent, pacienţii oncologici sunt la risc vital atât din cauza afecţiunii de fond cât și din cauza ameninţării infectării cu COVID-19 („dublu pericol”).

Pe de altă parte, continuarea terapiei oncologice, în mod special a celei adjuvante și neoadjuvante, trebuie făcută conform programărilor, dacă starea clinico-biologică a pacienţilor permite acest lucru. Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea şanselor de supravieţuire a pacienţilor, de aceea trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecţie cu SARS-CoV-2 şi continuarea administrării terapiei oncologice.

,,Bolnavii de cancer sunt cunoscuţi ca fiind mai vulnerabili faţă de infecţiile virale de tip gripal. Se estimează că riscul de a fi internat este de 4 ori mai mare, iar riscul de deces este de 10 ori mai mare. Acest risc excesiv pare deosebit de marcat la cei cu limfopenie sau neutropenie, caracteristică frecvent întâlnită la pacienţii trataţi cu chimioterapie sau la cei care au primit mai multe linii de tratament oncologic”, se menționează într-un comunicat emis de Diroul de Presă din cadrul Spitalului Județean Buzău.

Oncologia medicală este definită ca ramură a medicinei care se ocupă cu studierea tumorilor și a mijloacelor de prevenire, depistare și de tratament a cancerului. Este un domeniu al științei medicale care se ocupă cu studierea etiologiei, patogenezei, diagnosticului, clinicii, tratamentului, abilitării și profilaxiei cancerului. Oncologul este specialistul, medicul, omul din spatele acestei specialități, ce se ocupa de tratamentul pacienților cu cancer.

Sarcina unui medic oncolog aflat în fața pacientului este destul de grea. De cele mai multe ori, pacientul nu are o educație medicală care să îl ajute să înțeleagă diagnosticul. Oncologul are o sarcină dificilă care implică și latura psihologică prin intermediul căreia diagnosticul devine mai ușor de asimilat. Așadar, omul din spatele diagnosticului este, pentru pacientul său, atât oncolog cât și psiholog.

Secția Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă Buzău are  30 de paturi, în care se internează pacienți ce efectuează tratament oncologic și apoi sunt monitorizați periodic. În cadrul acestei secţii sunt trei medici specialiști care îşi desfășoară activitatea, şi anume Dr. Adriana Pavel, Dr. Radu Serescu și Ene Raluca Alexandra Dr. Stan. Această echipă lucrează adesea împreună pentru a forma un plan de tratament general al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Echipa poate implica, de asemenea, medici din alte domenii, diagnosticul de cancer al unei persoane fiind unul complex.

În anul 2017, la nivelul secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au fost înregistraţi 3.708 pacienţi internaţi. În anul 2019, numărul pacienţilor a crescut, ajungând la 4.557 pacienţi diagnosticaţi cu neoplazii din sfera O.R.L., pulmonare, ale tubului digestiv (colorectal, gastric), mamare sau ale prostatei.

Vârsta pacienţilor oncologici care ajung la noi, în secţie, este foarte variată. La acest moment, în secţia de Oncologie sunt trataţi pacienţi în vârstă de 30 de ani, aceştia fiind cei mai tineri. În anii 2018-2019, la nivel global, s-a observat o frecvenţă scăzută a cancerului mamar, la pacienţi cu vârste cuprinse între 30-49 de ani , urmat de cel de col uterin, pulmonar, colo-rectal, gastric la aceeaşi categorie de vârstă, fapt observat şi la nivelul judeţului nostru”, a declarat dr. Adriana Pavel, medic specialist, în cadrul secţiei Oncologie.

Programele de Screening și investigațiile medicale sunt recomandate pentru identificarea leziunilor precanceroase care pot fi tratate înainte ca acestea să devină canceroase. Riscul de cancer poate fi redus și prin alegeri sănătoase ce țin de stilul de viață, de la menținerea unei greutăți sănătoase, la renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool sau protecția pielii de radiațiile UV. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 30-50% dintre cancere ar putea fi prevenite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here