Autor: Tatiana Botiţă
Ouăle de Paşte pot deveni toxice dacă sunt păstrate necorespunzător sau stau mai multe zile înainte de a fi consumate. Avertizarea vine din partea medicilor, care susţin că ouăle pot provoca intoxicaţii în această perioadă.Jumătate din cazurile de intoxicație alimentară se produc anume după consumul de ouă fierte, folosite în alimentație la câteva zile după ce au fost preparate. ,,De regulă, în perioada sărbătorilor pascale, au loc diverse intoxicații alimentare.Dacă ouăle nu sunt păstrate sau gătite corespunzător, există pericolul infestării cu salmonella. Pentru a preveni acest lucru, este indicat să le speli înainte să le folosești” a declarat Carmen Scîntei, medic epidemilog Direcția de Sănătate Publică Buzău.
Bine de ştiut
Oul este un aliment important pentru nutriție, bogat în minerale, vitamine, grasimi și proteine. În doar 70 de calorii ale oului de gaină, se conțin 13 vitamine și minerale. Proporția cea mai mare de nutrienți din ou se gasește în galbenuș – toată cantitatea de vitamine A, D și E. Acidul folic se găsește aproape în întregime în gălbenuș iar grăsimea se găsește în totalitate în galbenuș. Oul este unul dintre puținele alimente care conțin în mod natural vitamina D. Alte vitamine și minerale pe care le putem consuma din ouă sunt: luteina, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc, magneziu.