Dacă în alți ani, unitatea înregistra un număr record de donatori, acum, din cauza crizei provocate de coronavirus, numărul persoanelor care se mai încumetă să treacă pragul centrului abia ajunge la 20. Reprezentanții Centrului spun că se află în această situație, mai ales după apariția în România a primelor cazuri de COVID-19. Conducerea Centrului îi asigură pe potențialii donatori că nu au niciun motiv să evite unitatea, în contextul în care au fost luate toate măsurile impuse de starea de urgență declarată de șeful statului la începutul săptămânii.
,,Este clar legat de această problemă. Oamenii sunt temători și le înțelegem teama, dar pe de altă parte aș vrea să îi asigur că nu există nicio formă prin care o persoană suspectă să poată să intre în Centrul de Transfuzii și să răspândească infecția. (…) Ce trebuie de înțeles de către potențialii donatori că la intrarea în centru vor fi termometrizați, vor fi chestionați și dezinfectați în cazul în care lucrurile sunt în ordine și sunt corecți cu noi și ne spun adevărul. De asemenea, am întărit măsurile de siguranță referitoare la dezinfecția suprafețelor, a căilor de acces ale donatorilor până în zona de recoltare, unde încă o dată sunt obligați să spele pe mâini cu apă și săpun. Sunt iarăși dezinfectați pe mâini și pe încălțăminte, iar zona de recoltare este dezinfectată din oră, în oră”, a declarat în exclusivitate, biologul Adriana Crăciun, director Centrului de Transfuzii Buzău.
Cum solicitarea de sânge este în continuare destul de mare din partea spitalelor din județ, reprezentanții Centrului de Transfuzii lansează un apel disperat către donatori. ,,Am dori să facem un apel având în vedere că, în ultimul timp, a scăzut foarte mult adresabilitatea donatorilor către centrele de transfuzii. Stocurile noastre sunt din ce în ce mai mici. Avem un număr foarte mic de donatori. Zilnic sunt între 10, maxim 20 de donatori. Să nu uităm că spitalele din județul Buzău încă internează cazurile de urgențe majoră, care multe dintre ele necesită transfuzie de sânge”, a adăugat Adriana Crăciun.
În ceea ce privește rezervele de sânge ale Centrului de Transfuzii, la acest moment, stocurile sunt la nivel de avarie. În situația în care numărul donatorilor va fi la fel de scăzut ca și până acum, cu siguranță, riscul unei crize de sânge va fi unul iminent. ,,În cazul în care populația din județul Buzău nu va încerca totuși să se mobilizeze și pentru donarea de sânge, stocurile noastre vor ajunge la nivel de avarie și este foarte greu să previzionăm ce vom putea face în acest caz, în privința livrării sângelui către spitalele din județul Buzău. Deocamdată lucrăm pe un stoc pe care îl avem anterior răspândirii acestei probleme dar, clar, stocurile noastre scad din zi în zi. (…) Sperăm ca în următoarele două săptămâni să avem un stoc prin care să putem rezolva spitalele, după care situația, dacă vom avea tot 10 donatori pe zi, va fi extrem de dificilă”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii. În acest context, buzoienii sunt rugați să meargă să doneze sânge, pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie. Cu precădere sunt căutate grupele de sânge Rh negativ. Este vorba despre grupele B3 și B4 negativ. O nevoie acută este și la produsele speciale, adică la concentratele trombocitare de care au nevoie persoanele care suferă de leucemie. La această categorie, solicitările vin din partea spitalelor din București.