ANGAJAȚII DIN ROMÂNIA POT FI REMUNERAȚI LA LOCUL DE MUNCĂ, ÎN FUNCȚIE DE STUDIILE PE CARE LE AU, DAR NUMAI ÎN ANUMITE CONDIȚII PREVĂZUTE DE LEGE

0
833

Dacă un viitor angajat are studii superioare, acest lucru nu înseamnă că obligatoriu salariul său va fi mai mare. Diferențierea salarială intervine atunci când, pentru poziția ocupată, există condiția potrivit căreia angajatul trebuie să aibă studii superioare relevante domeniului în care lucrează. Conform Hotărârii de Guvern nr. 935/2019, salariul minim brut pe țară a crescut, de la 1 ianuarie 2020, la 2.230 de lei, față de 2.080 de lei cât era înainte de majorare. Potrivit avocatnet.ro, aceasta este singura creștere în materie de salarizare adusă de actul normativ precizat anterior, pentru că salariul diferențiat pentru studii superioare și cel din construcții au rămas la aceleași valori stabilite anul trecut.

Diferențierea salariului în funcție de studiile superioare se face numai în privința salariului minim pe economie și doar dacă poziția pe care persoana respectivă a fost angajată presupune ca salariatul să dețină o diplomă de studii superioare. Legiuitorul nu obligă angajatorul să acorde un salariu diferențiat în funcție de studiile pe care le are agajatul său, decât atunci când vine vorba de salariul minim pe economie.

Angajații din mediul privat pot beneficia de alte sporuri, oferite în funcție de vechimea în muncă sau după ce au petrecut o perioadă mai lungă într-o anumită companie. Aceste sporuri pot fi acordate în bani sau în zile de concediu suplimentare, însă acest aspect ține strict de politica internă a firmei. Anul acesta angajatorii trebuie să acorde în continuare valorile brute aferente celor trei salarii minime. Este vorba despre salariul minim pe țară (2.230 de lei), salariul minim diferențiat pentru studii superioare (2.350 de lei) și salariul minim diferețiat pentru domeniul construcțiilor (3.000 de lei). Potrivit Codului muncii, angajatorii care nu asigură cele trei niveluri minime de salarizare riscă amenzi între 300 și 2.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here