Jumătate de milion de români au renunţat sa mai mearga la medic, anul trecut, pentru ca nu si-au mai permis financiar acest lucru. Situatia ingrijoratoare reiese dintr-un raport al Monitorului Social. Astfel, s-a ajuns ca din aceasta cauza un conational din cinci sa aiba o boală cronică sau o invaliditate.
Cei mai multi dintre romanii care nu au mai batut la usa unui medic sunt cei din mediul rural, care cer ingrijire medicala tot mai rar sau doar in situatii de urgenta, pentru ca nu au bani de transport, analize si medicamente.
În România, asistența medicală de baza este, potrivit legii, gratuită pentru persoanele asigurate, iar pachetul minimal de servicii este garanția pentru cei neasigurati că nu vor scoate bani din buzunar în caz de urgență sau de boli cu potențial endemo-epidemic. In realitate situatia este cu totul alta. Un pacient care trebuie sa mearga la un medic specialist trebuie sa plateasca pe langa consult, analize care nu sunt cuprinse in pachetul de baza, asigurat de Casa de Sanatate, dar si sa cumpere medicamentele prescrise de doctor.
Potrivit statisticilor, în anul 2018, aproximativ 560.000 de persoane au avut nevoie de serviciile unui medic specialist, dar au evitat acest lucru, întrucât considerau că nu îşi permit cheltuielile aferente. Dintre acestea, 345.000 au fost femei, iar 213.000 bărbaţi.
Totodata, în 2017, din 10.000 de locuitori din mediul rural, doar 0,4% au revenit în cabinete medicale de specialitate.
Accesul limitat la îngrijirea medicală produce efecte grave pentru că afecțiunile netratate se cronicizează. In prezent, aproape 20 la suta dintre locuitorii României au o problemă medicală cronică sau suferă de o invaliditate.