La sfârșit de vară și început de toamnă, se manifestă un număr important de alergii, printre care cea mai puternică este cea la ambrozie. Plant, oridinară din America de Nord, se dezvoltă mai ales în apropierea şinelor de tren, în parcuri, în terenuri virane sau în şantierele cu construcţii neterminate.
Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populația României suferă de alergie în timpul verii. Alergicii cu sensibilitate la ambrozie manifestă reacţii puternice, precum strănutul în rafale ori senzaţia de nas înfundat, atunci când inhalează polenul foarte fin al florii de ambrozie.
Persoanele care suferă simptome sezoniere în perioada august – octombrie trebuie să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului. Medicii recomandă prudență maximă în această perioadă persoanelor cunoscute ca alergice la polenul de ambrozie.
Ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și începutul lunii octombrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.