Chiar dacă știi mereu ce alimente comsumi, de multe ori contează și felul în care gătești anumite preparate. Pe lângă gustul mâncării, este bine de știut că unele alimente pot produce anumite probleme de sănătate, dacă nu le prepari sau nu le depozitezi cum trebuie. Cel mai frecvent risc este toxiinfecția alimentară și apare atunci când consumi alimente care au fost contaminate cu toxine, virusuri sau bacterii dăunătoare pentru sistemul digestiv.
Legumele
Chiar dacă știi că trebuie să consumi zilnic legume proaspete și acestea pot ascunde câteva pericole. Legumele proaspete pot fi contaminate cu bacterii precum E Coli, Salmonella și Listeria. Pentru a evita orice tip de problemă, spală-le cât mai bine cu apă curată și îndepărtează reziduurile de pământ deoarece aici se găsesc, de obicei bacteriile. De asemenea, evită să tai legumele cu același cuțit cu care ai tăiat mai înainte carnea crudă deoarece și aceasta poate fi contaminată cu bacterii.
Carnea de pasăre
Carnea crudă de pui, rață sau curcan trebuie gătită bine ca să eviți apariția unei toxiinfecții alimentare. Bacteriile precum Salmonella și Campylobacter pot contamina carnea crudă în timpul procesării și rezistă până în momentul gătirii. Este și motivul pentru care temperatura de gătire trebuie să fie mai mare de 75 de grade Celsius.
Ouăle
De asemenea, pe coaja ouălor se poate găsi bacteria Salmonella. Aceasta contaminează nu doar coaja, ci poate pătrunde și în interiorul oului, așa că ar trebui să acorzi o atenție mare când le cumperi sa nu aibă coaja crăpată. Totodată, spală-le bine înainte să le folosești, mai ales dacă este murdară coaja. Este recomandat să le prepari mereu termic înainte să le consumi, însă dacă le folosești crude, ca să prepari maioneză, de exemplu, ține cont de sfaturile de mai sus.
Peștele
Peștele este o altă sursă comună care poate prezenta un risc crescut de apariție a toxiinfecției alimentare. Cel mai frecvent bacteriile apar în cazul în care acesta nu este depozitat la o temperatură optimă. Mai precis, bacteriile din pește produc histamină, o toxină care contaminează carnea și care nu se elimină, ceea ce înseamnă că riscul de apariție a toxiinfecției alimentare rămâne crescut. Nu doar peștele poate produce această toxină ci și scoicile, midiile sau stridiile.
Alina Răducan