CUM SĂ FOLOSIM CORECT AERUL CONDIȚIONAT?

0
1023

Aerul condiționat este o necesitate în zilele toride de vară. Însă medicii atrag atenția că, folosit necorespunzător, aerul condiționat ne poate îmbolnăvi, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate! Diferențele mari de temperatură dintre mediul ambiental și cel înconjurător supun organismul unui stres suplimentar, care influențează direct imunitatea. Apoi, filtrele necurățate favorizează transmiterea virusurilor și bacteriilor în spațiile închise.

 

Impactul pe care aerul condiționat îl are asupra fiecărei persoane în parte diferă în funcție de vârstă și starea de sănătate, gradul de răcire a încăperilor și modul în care au fost întreținute aparatele. Studiile arată că 28% dintre persoanele care trăiesc în casele climatizate suferă de rinită, comparativ cu doar 5% dintre persoanele care locuiesc în case ventilate natural. 35% dintre persoanele care trăiesc în spații climatizate suferă de congestie nazală, comparativ cu 9% dintre oamenii care locuiesc în case fără aer condiționat. Din cauza aerului condiționat pot apărea sau pot fi accentuate simptome de tip nas înfundat sau rinoree, strănut, durere în gat sau de cap. Mai mult când jetul de aer ne bate în față sau în ceafă, există pericolul apariției paraliziei faciale, a junghiurilor intercostale și nevralgiilor.

De departe, cea mai gravă problemă legată de folosirea necorespunzătoare a aparatelor de aer  condiționat este legionelozaa. Boala este favorizata de răspândirea bacteriei Legionella pneumophila atunci când se folosesc aceste aparate fără ca filtrele sa fi fost curățate corespunzător. În cazul in care nu sunt curățate sau schimbate des, filtrele aparatelor de aer condiționat, care găzduiesc germeni, răspândesc virusurile și bacteriile existente în încăperile in care se folosesc aceste sisteme.

Temperatura aerului din încăperi se reglează în funcție de volumul total al spațiului, destinația camerei sau numărul de persoane din încăpere. Indicat este ca diferența de temperatura dintre mediul exterior și cel ambiental sa nu depășească 5-7 grade Celsius.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here