SPRIJIN PENTRU ROMÂNII DIN SOROCA, APROBAT ÎN SEDINȚA CONSILIULULUI JUDEȚEAN

0
855

În anul Centenarului, județul Buzău s-a angajat să acorde o cofinanțare de 100.000 de euro pentru reabilitarea Secției de Terapie a spitalului de peste Prut.  Prima tranșă a fost alocată anul trecut. Un proiect privind alocarea unui ajutor financiar din partea administrației județului pentru reabilitarea secției unității spitalicești din Republica Moldova, în baza căruia Consiliul Județean Buzău a alocat din bugetul propriu 50.000 de euro, a fost aprobat de aleșii județeni în ședința ordinară din luna iunie 2018.  Sprijinul instituției buzoiene a constat atunci, în aparatură medicală pentru salvarea bebelușilor, materiale de construcții pentru reabilitarea clădirii unității medicale și bani pentru reabilitarea și modernizarea secției de Terapie.

Deschiderea oficială a secţiei renovate a Spitalului raional Soroca „A. Prisăcari”, a avut loc în preajma Crăciunului din 2018. Petre Emanoil Neagu a menționat, în cadrul vizitei efectuate anul trecut în Raionul Soroca, că și în 2019, instituția buzoiană va încerca să contribuie financiar atât în sănătate, cât și în  educație. A doua transă de 50.000 de euro a fost aprobată de aleșii județeni la jumătatea acestei săptămâni.

 

Bani pentru reabilitarea unui cimitir românesc din Soroca

 

Consilierii județeni au aprobat, miercuri, alocarea sumei de 32.000 de lei unei parohii ortodoxe din raionul Soroca.  Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea Cimitirului Eroilor Armatei Române din localitatea Stoicani, unde sunt înhumaţi 78 de ostaşi români. Potrivit preşedintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, „militarii români înhumaţi pe teritoriul Republicii Moldova provin din rândul celor căzuţi în Al Doilea Război Mondial, în luptele pentru eliberarea Basarabiei”.”Peste şase mii de soldaţi români şi-au dat viaţa, cei mai mulţi dintre ei sunt înhumaţi în localităţile Ţiganca, Cania, Miclăuşeni, Chişinău, Soroca şi Tighina. Prin grija profesoarei Ana Bejan, fost prefect al raionului Soroca, osemintele ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă au fost descoperite în preajma localităţii”, a declarat preşedintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu.  Sute de voluntari s-au implicat pentru a oferi un loc de odihnă veşnică soldaţilor români, căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial, CJ Buzău aducându-şi, la rândul său, o contribuţie financiară.

 

Leonard Bunilă

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here