ROMÂNII UITĂ SĂ ÎȘI SCHIMBE CARTEA DE IDENTITATE EXPIRATĂ

0
805

Tot mai  mulți romani uită să-și schimbe la timp actele de identitate expirate! O spun și reprezentanții Serviciului Public de Evidență a Persoanelor, din Rm. Sărat, după ce au identificat aproximativ 1.500 de persoane fără acte de identitate valabile.

In cazul expirării termenului de valabilitate, cetăţenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate. Reprezentanții Serviciului Public Comuni­tar de Evidenţă a Persoa­nelor Rm. Sarat reamintesc că fiecare cetăţean are obligaţia legală de a se prezenta la ghişeele serviciului pentru a obţine un act de identitate valabil. In zilele de dinaintea alegerilor europarlamentare, care vor avea loc pe 26 mai, institutia va avea program de lucru prelungit.

Nerespectarea dispoziţiilor legale in ceea ce priveste valabilitatea actului de identitate constituie contravenţie și se sancţionează după caz, cu amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Termenul de valabilitate al cărţii de identitate este:

–    4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani;
–    7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani;
–  10 ani după împlinirea vârstei de 25 ani;
–   permanent după împlinirea vârstei de 55 ani.

Cazuri în care se eliberează o nouă carte de identitate:

– la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
– daca s-au modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul nasterii

-înregistrarea unei persoane în poziţia de „copil găsit” şi identificarea ulterioară a actului de naştere întocmit iniţial, între acestea existând neconcordanţă la data naşterii; înregistrarea tardivă a naşterii unei persoane, cu înscrierea numai a anului de naştere, s.a.);
– în cazul  schimbării domiciliului, a denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
– în cazul deteriorării actului de identitate;
– în cazul pierderii,furtului sau distrugerii actului de identitate;
– când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia  titularului;
– în cazul  schimbării sexului;
– în cazul  anulării actului de identitate;
– în cazul atribuirii unui nou CNP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here