CUM PASTRĂM FLORILE ÎN VAZĂ, MAI MULT TIMP

0
1962

Cu siguranță la începutul lunii martie, se oferă și se primesc multe flori. Buchete atent pregătie, aranjamente speciale, în hârtie de amabalat sau legate la cotor,  toate ajung să înfrumusețeze zilele speciale dedicate femeilor. Ca frumusețea să se mențină mai mult timp, este nevoie , pe lângă dragoste și de câteva trucuri   care ajuta să păstrezi mai mult timp florile în vază proaspete și frumoase ca în prima zi.

 

-înainte a așeza florile în vază, spal-o foarte bine cu apă caldă și detergent pentru a înlătura bacteriile și particulele de praf;

-nu pune florile în vază împachetate în ambalaj, legate cu fundă sau cu alte accesorii care le țin sugrumate. Lasă-le să ”respire” în voie.

-taie cozile florilor pe verticală la un unghi de 45 de grade, la o distanță de cel puțin un cm de la bază pentru a mări suprafața care intră în contact cu apa

– unul din motivele pentru care florile se ofilesc mai repede este contactul cu aerul. pentru a evita ca asta să se întâmple, taie cozile florilor atunci când sunt scufundate în apă sau ținându-le sub un jet de apă.

-lasă florile în vaza cu apă minimum 5 ore, înainte de a începe să le aranjezi, pentru a se aclimatiza.

– schimbă apa cât mai des posibil. Ar fi indicat să o faci zilnic, mai ales dacă ai în vază trandafiri, care necesită apă proaspătă aproximativ odată la 12 ore.

– de fiecare dată când schimbi apa, scurtează tulpina florilor, tăind încă un centimetru din coadă, pentru a înlătura celulele moarte și a facilita absorbția de apă proaspătă.

– florile cu tulpina lemnoasă se așează mai întâi în apă caldă, după care se transferă în apă rece.

-adaugă în vaza cu apă câteva picături de vodcă și o linguriță de zahăr alb.

-un alt ingredient surpriză pe care-l poți pune în vaza cu apă este o monedă de cupru. Florile se vor menține proaspete mai multă vreme.

– hrănește florile! Horticultorii și florarii recomandă un amestec de apă și suc acidulate. Acidul din suc omoară bacteriile, iar, în plus, sucurile au și o concentrație mare de zahăr, un nutrient potrivit pentru flori. Pentru ca florile să se dezvolte bine, amestecul de apă – suc acidulat trebuie să fie echilibrat. Este indicată o proporție de 3 la 1, adică 3 părți de apă și una de suc.

-nu lăsa frunze sub nivelul apei, deoarece acestea favorizează apariția de mucegai. Partea florii care este acoperită de apă trebuie să fie cât mai curată, fără frunze sau verdeață.

– curăță florile ori de câte ori apar petale sau frunze ofilite. Atenție la trandafiri: dacă au spini, nu îi îndepărta, căci se vor ofili mult mai repede fără ei.

– dacă florile și plantele în ghiveci au nevoie de lumina soarelui pentru a crește mai repede, situația stă exact invers în cazul florilor din vază. Acestea nu trebuie ținute  lângă surse de căldură sau lumină.

-florile vor rezista cu câteva zile mai mult dacă seara, înainte de culcare, le așezi în frigider, la rece. Temperatura ideală pentru florile tăiate este între 0,5 și 2 grade Celsius.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here