Mușețelul este una dintre cele mai vechi și populare ierburi medicinale, fiind și una dintre cele mai studiate plante de medicina modernă. Aroma şi savoarea ceaiului de muşeţel sunt inconfundabile, însă dincolo de ele, planta este remediul pentru o gamă largă de afecţiuni.
În urma unui experiment realizat în Marea Britanie, cercetătorii au descoperit că principiile active din florile de muşeţel ajută celulele sistemului imunitar să identifice şi să elimine mai rapid sursele de infecţie din organism. De asemenea, substanţele active din muşeţel se asimilează foarte uşor, dovedind o miraculoasă compatibilitate cu organismul uman.
Iată, afecțiuni pe care le tratează mușețelul:
Sindromul colonului iritabil
Având puternice proprietăți antiseptice, ceaiul de mușețel calmează crampele și durerile abdominale, ajută la eliminarea gazelor în exces și a balonării.
În combinaţie cu dieta şi medicamentele, tratează gastritele, colitele, enterocolitele. O clismă cu aceeaşi infuzie alungă şi constipaţia.
Migrenele
O cană de ceai de muşeţel te ajută să scapi din încleştarea unei dureri de cap. Imediat ce simţi apariţia durerii, pregătește o infuzie de mușețel. O obții din două lingurițe de flori uscate, peste care torni 250 de ml de apă fierbinte. Lași la infuzat 10 minute, după care bei leacul.
Diabetul
Cercetătorii japonezi susțin că o ceașcă de infuzie de mușețel pe zi, înainte de fiecare masă, scade gliceamia și previne diabetul. De asemenea, infuzia de mușețel calmează senzația de mâncărime specifică alergiilor cutanate.
Problemele pielii
Muşeţelul şterge cu grijă orice urmă de eczemă, arsură sau dermatită. Pentru asta trebuie să aplici ulei de muşeţel sau comprese cu infuzie în care adaugi şi frunze de nalbă.
Insomnia
Un ceai de muşeţel luat înainte de culcare şi mireasma relaxantă a uleiului volatil din aceleaşi flori miraculoase au proprietatea de a ţine insomnia la distanţă.