Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a propus, aseară, revocarea procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi, după ce a prezentat un raport privind activitatea managerială de la DNA care s-a bazat pe 20 de categorii şi fapte. Demnitarul a adus critici dure în raportul pe care l-a întocmit în calitate de ministru al Justiţiei, printre acuzaţii fiind comportament excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef al DNĂ, implicarea în anchetele altor procurori şi prioritizarea dosarelor în funcţie de impactul mediatic.
Principalul punct al raportului prezentat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind activitatea managerială a şefei DNA, Laura Codruta Kovesi a fost chiar declanşarea procedurii de revocare a acesteia din funcţie, pentru ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.
Ministrul a adăugat că raportul va fi transmis secţiei de procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care le are fiecare.
Tudorel Toader susţine că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu s-a implicat în identificarea şi eliminarea componentelor abuzive ale unor procurori din cadrul instituţiei, făcând referire la Mircea Negulescu.
Oficialul a invocat, de asemenea, cazuri de oameni arestaţi „pe nedrept”, care au fost apoi achitaţi şi au primit despăgubiri de la CEDO. Președintele Klaus Ioahnnis a transmis, aseară, după cererea de revocare a şefei DNA, printr-un comunicat de presă, că din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA, se impune o analiză aprofundată a acestui document. Cotroceniul mai afirmă că ”președintele României s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare”. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat astăzi, că va urma procedura legală şi va răspunde, „punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministru”.