Nu e uşor să faci bani la ţară. Un buzoian a găsit însă o soluţie mizând pe o afacere mai puţin obişnuită: creşte râme pentru fertilizarea pământului. Humusul de râme este un îngrăşământ natural cu calităţi excepţionale care provine din gunoiul de grajd cu care micile vietăți se hrănesc. Un litru de humus de râmă costa douăzeci lei și este ideal pentru producții record.
Viorel Rădulescu traieşte în localitatea buzoiană Scurtești, din comuna Vadu Pașii, şi are o mare pasiune: cultivarea pâmântului. Fiul său i-a dat ideea unei afaceri cu râme, în 2015, după ce a citit un articol pe internet. La început n-a fost deloc simplu, iar cheltuielile au fost destul de mari.
În timp, fermierul le-a creat râmelor condiţii tot mai bune, într-un spațiu protejat, cu temperatura menținuntă permanent, între 18 – 30 de grade. El spune ca este complicat să ţii micile vietăți în viaţă, iar uneori este greu şi să le ţii în patul de pământ.
Cu multă perservență, muncă și răbdare, după mai bine de doi ani buzoianul şi-a văzut visul cu ochii. Unii fermieri din judeţ i-au încercat îngrăşămantul şi au obţinut rezultate uimitoare: o producţie de 6-8 tone, la un hectar de grâu. Humusul de râme este însă bun și pentru cultura de legume, deoarece gunoiul de grajd este descompus în elemente simple care sunt rapid asimilate de plante.
Fermierul are acum două soiuri de râme cumparate tocmai din Ungaria, iar humusul obtinut de la ele poate fi folosit în diferite stadii de dezvoltare al plantelor.
Un litru de humus de râmă costă douăzeci lei, iar dacă este solicitată o cantitate mai mare, prețul este negociabil.
Creșterea râmelor este o afacere înfloritoare în toate ţările din jurul României, iar Ungaria deţine supremaţia.