Apariția unui nou cartier la marginea orașului Buzău, între mall-uri și biserica Sf. Ștefan naște controverse

0
1449

 

Noi amănunte în legătură cu controversatul cartier ce se va construi la marginea orașului Buzău pe un teren aflat în proprietatea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Înalții prelați neagă faptul că Arhiepiscopia ar deveni dezvoltator imobiliar, dar admit că va construi două blocuri pe terenul respectiv. Restul suprafeței ar urma să fie vândut prin licitație publică către o firmă sau un grup de firme, pentru construirea unui cartier întreg.

Apariția unui nou cartier la marginea orașului Buzău, între mall-uri și biserica Sf. Ștefan, pe un teren deținut de Arhiepsicopia Buzăului și Vrancei, naște noi controverse. Astăzi, în încercarea de a lămuri situația, reprezentantii Arhiepscopiei Buzăului și Vrancei au adus noi informații în privința investițiilor imobiliare preconizate a se realiza la marginea orașului. Ei neagă faptul că Arhiepiscopia ar deveni dezvoltator imobiliar și susțin că iniațiva este un proiect de dezvoltare urbană, inițiată de municipaliatea buzoiană, pe un teren pe care biserica oricum nu îl folosea, și pentru care plătea impozite uriașe.

Înalții prelați recunosc totuși că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va construi, pe o parcelă din terenul respectiv, două imobile cu 4 etaje, la parterul cărora vor funcționa centre sociale pentru persoane nevoiașe.

Reprezentanții Arhiepiscopiei au ținut să lămurească și problema dreptului de propietate asupra terenului respectiv. Aceștia spun că suprafața invocată a aparținut dintotdeauna bisericii, dar a fost confiscată abuziv, de către statul comunist, în 1953. Trei ani mai târziu, terenul a intrat în folosința nou înființatei Stațiuni de cercetare legumicolă. După căderea regimului comunist, biserica ordotoxă a revendicat toate terenurile confiscate în perioada regimului socialist. Astfel, suprafața respectivă de teren, ca multe altele din județ, au fost redobândite, prin hotărâri judecătorești emise în anii 90.

Înaltii prelati afirma ca Arhiepiscopia trebuie să obțină toate avizele necesare pentru a putea începe procedura de vânzare a suprafeței de aproximativ 6,2 hectare din totalul de 7,2 hectare. Pe cei 10.000 de metri pătrați rămași, poziționați chiar la șosea, Arhiepicopia va construi cele două blocuri cu 4 etaje.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei susțin că orice societate de construcții sau dezvoltator imobiliar poate participa la licitația pentru cumpărarea terenului de aproximativ 6,2 hectare, în vederea construirii de blocuri pe suprafața respectivă. Cum Consiliul Local Buzău a acordat, în ședința de luni, aviz de oportunitate pentru construirea de blocuri cu parter și 14 etaje, acest lucru lasă să se înțeleagă că tot proiectul este unul cu dedicatie, special gândit pentru un anumit jucător pe piața imobiliară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here