28 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989

0
1454

 

Amintirile acelor momente sângeroase mai sunt încă vii   pentru cei care au participat la Revoluţie şi pentru rudele celor răpuşi de gloanţe. Vineri, la Buzău, la comemorarea eroilor Revoluţiei au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, veterani de război şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Ca în fiecare an, jertfa celor 47 de buzoieni răpuşi de gloanţe în decembrie 1989 a fost marcată în municipiul  Buzău printr-un ceremonial militar şi religios.

Pentru cei care au participat la Revoluţie, dar mai ales pentru rudele celor ucişi de gloanţe, acele clipe de groază au rămas vii şi după trecerea anilor.

Un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a celor care au murit la Buzău, în zilele fierbinţi din decembrie 1989.

Reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, veterani de război şi revoluţionarii au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor revoluţiei. Numele lor zac dăltuite şi pe crucile din Cimitirul Eroilor din Buzău.

Revoluţia din decembrie 1989 a însemnat un lung şir de  proteste, lupte de stradă şi demonstraţii. O ştiu cel mai bine cei care au contribuit la căderea regimului Ceauşescu. În Buzău, manifestătiile au început pe 22 decembrie, relativ de dimineaţă în jurul orei 11,00, şi s-au prelungit până dupa-amiază când s-au auzit primele împuşcături.

Două zile mai târziu, pe 24 decembrie, în Buzău au intrat tancuri şi TAB-uri pentru a restabili ordinea. Împuşcăturile au mai durat încă două zile dar sporadic, iar Tribunalul Buzău a fost incendiat pentru a se distruge anumite arhive. Pe cerul Buzăului au apărut elicoptere militare şi MIG-urile de la Unitatea de Aviaţie de la Boboc. Au fost zeci de morţi şi de răniţi în acele zile. La scurt timp după victoria revoluţiei din 1989, Buzăul a fost declarat oraş martir.

Eroii Revoluţiei din 1989 au fost comemoraţi şi la Râmnicu Sărat. Autorităţile locale, dar şi reprezentanţii partidelor politice şi ai unor instituţii publice au depus coroane de flori la monumentul ridicat în memoria martirilor Revoluţiei, din Parcul Central. La eveniment au fost prezente şi rudele celor trecuţi în nefiinţă acum 28 de ani, dar şi elevi şi tineri.

În zilele Revoluţiei din decembrie 1989 au murit şi 7 râmniceni. Doi dintre aceştia chiar la Râmnicu Sărat, iar ceilalţi în diferite orasş ale ţării.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here