Operatorii economici din județul Buzău pot solicita şcolarizarea în învăţământul dual şi profesional, pentru diverse meserii, doar până vineri, 17 noiembrie. Din păcate, elevii clasa a VIII-a se feresc de învăţământul dual şi profesional, chiar dacă în cei trei ani de școala sunt plățiti si au un loc de muncă asigurat.
Companiile din România au avut la dispoziție câteva luni să transmită Ministerului Educaţiei numărul de „meseriaşi“ pe care vor să îi formeze anul viitor. Pentru învăţământul dual și profesional, operatorii economici interesaţi trebuie să transmita aceste date, până la data de 17 noiembrie 2017, la Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.
Tot până la sfârșitul lunii noiembrie, unităţile de învăţământ profesional şi tehnic vor încheia contracte-cadru cu operatorii economici pentru formarea profesională a elevilor prin învățământul profesional de stat. Din păcate, cel putin în județul Buzău, elevii de clasa a VIII-a se feresc sa învețe o meserie. Anul trecut, din cele cele 112 locuri cerute de angajatori, numai jumătate au fost fost ocupate de elevii dornici să învețe o meserie.
În anul 2009, școlile profesionale din România au fost desființate. În 2015, după ce s-au văzut efectele acestei decizii, Ministerul Educației s-a hotărât să investească în acest tip de învățământ. Astfel, în cazul învățământul dual, fiecare elev primește o bursă în valoare de 400 de lei: 200 de la Ministerul Educației și 200 de la viitorii angajatori.