Automutilarea a devenit un fenomen destul de întâlnit în rândul adolescentilor, spun specialiștii. De cele mai multe ori, tinerii se automutilează o fac pentru a scăpa de emoţiile negative. Alți adolescenti recurg la acest gest doar din teribilism.
Persoanele care se rănesc singure încearcă, în general, să-şi alunge suferinţele sufleteşti prin durere fizică. Există însă şi un număr mare de tineri care recurg la acest gest doar din teribilism. Prin aceste automutilari, adolescentii incearca sa atragă atenţia.
Alţi tineri se automutileză în momentul în care intră într-un grup, în care aproape toţi membrii se taie sau își fac zgârieturi intenţionat. De obicei, tăieturile nu sunt adânci, dar în unele cazuri necesită o intervenţie medicală. Mulţi dintre cei care se rănesc cu bună-ştiinţă îşi regretă faptele, mai târziu şi evită să-şi arate cicatricele.
Tratarea copiilor care se automutilează este foarte complexă. Primul pas este identificarea problemei. Automutilarea este descoperită, de obicei, după ce tinerii au fost duşi la psihologi pentru tratarea unor probleme de ordin emoţional. Tinerii care se automutilează poartă, de obicei, bluze cu manecă lungă, pantaloni lungi, indiferent de cât de cald este afară, tocmai pentru a ascunde cicatricele. Un alt semnal de avertizare asupra automutilarilor este prezenţa unor lame, cioburi şi alte obiecte care pot provoca răni printre lucrurile copiilor.