Teatru Ciprian găzduiește o serie de evenimente de top, în weekend și săptămâna viitoare

0
2206

Muzică, dans, teatru, comedie, tragedie, situații cu compromis, pe toate le vei putea vedea la teatrul buzoian începând de sâmbătă și până săptămâna viitoare..

Seria de evenimente începe cu un spectacol pentru cei mici, în care “Cocoșelul neascultător” își va povesti ideile și isprăvile, sâmbătă 11 noiembrie de la ora 11.00.

Piesa, scrisă în urmă cu aproape o jumătate de secol, a fost montată cu succes în numeroase teatre, atât în ţară, cât şi peste hotare – la Paris, Caen, Rennes (Franţa), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia) sau Osaka (Japonia). Cunoscând mai multe versiuni cu distribuţii diferite, ea se joacă la Teatrul Excelsior încă de la înfiinţarea acestei instituţii (aprilie 1990) şi este cel mai longeviv titlu din repertoriu.

Spectacolul Cocoşelul neascultător urmăreşte povestea a trei prieteni – Cocoşelul, Ursuleţul şi Motănelul, pe măsură ce se confruntă cu uneltirile Vulpoiului. Deşi este avertizat de lăcomia acestuia, când rămâne singur, Cocoşelul uită sfaturile prietenilor săi şi îi cade în capcană Vulpoiului. Ursuleţul şi Motănelul, împreună cu celelalte personaje, pornesc în ajutorul Cocoşelului, zădărnicind în final planul de răzbunare al Vulpoiului. Spectacolul ilustrează atât pericolul la care sunt supuşi cei care se lasă pradă propriilor slăbiciuni, cât şi puterea iertării şi a prieteniei de a transforma obstacolele în lecţii despre responsabilitatea fiecăruia pentru faptele sale.

Seara de sâmbătă, 11 noiembrie te invită la “Variațiuni o poantă muzicală sau mai multe“, de la ora 19.00. Distribuția, regia și conceptul le aparțin lui Emilian Mârnea și Petre Ancuța . Ce au în comun Bethoven, Dave Brubeck, Rolling Stones, Michael Jackson, Sam Brown şi încă alţi compozitori şi fragmente din operele lor celebre?

Dacă veți fi pe scaunele de la teatru sâmbătă seară veți afla! Doi pianişti fistichii, un clovn vesel, care-şi mişcă degetele pe notele acute ale pianului, şi un clovn trist, căruia în revine jumătatea gravă a notelor aceluiaşi pian. Ambii vor să-şi depăşească condiţia, adică să mai strecoare câte un deget pe partea celuilalt, să cânte la mai multe şi mai trăznite instrumente decât celălalt şi, de fapt, fiecare vrea să capete hegemonia acestui recital. Gag după gag, instrument după instrument, spectacolul lor e o variaţiune la posibilităţile de exprimare ale unei fiinţe. În lipsa cuvintelor, intenţiile, sentimentele şi emoţiile se transmit prin sunete, atitudini şi reacţii. Merită toată atenția dumneavostră!

Dacă duminică nu aveți program cu cei mici, tatrul buzoian vă așteaptă la “Degețica” după Hans Cristian Anderson , tot de la ora 11.00.

Degeţica, născută dintr-o floare de nufăr din dorinţa fierbinte a Mamei, pe când se afla la joacă, este purtată de vânt împreună cu prietenii ei Buburuza, Libelula şi Fluturel, toţi încercând să se ascundă de Domnul Broscoi. Însă Degeţica se rătăceşte şi ajunge în ţara de sub pământ a Şobolului şi a Mătuşii Şoarece, de unde este salvată de Rândunică, cea pe care fetiţa nu o lăsase să moară. Împreună ajung în împărăţia Luminii, unde îl va întâlni pe ursitul său, Prinţul Spiriduşilor, pe prietenii de care s-a pierdut, dar şi pe Mama sa. Cum poate schimba lumea dorinţa unei mame? Cum poate schimba lumea o făptură atât de mică, jucăuşă şi inocentă cum este Degeţica? Ţinutul copilăriei nu-şi pierde nicicând misterul, indiferent de vârstă. Trebuia să redescopere cineva povestea Degeţicăi şi s-o conjuge la timpul prezent. Din clasorul cu amintiri, Aurel Mitran a scos la lumina această istorioară. A şters-o puţin de pulberea timpului, a rescris-o şi a pus-o în scenă cu neastâmpăr, umor şi fantezie. Urmarițu-o duminică, la teatrul “G.Ciprian”!

Lăsăm fantezia și trecem la farse, ca să încheiem weekendul cu o piesă a buzoianului Vlad Trifaș. “Farse medievale” se va juca duminică, de la ora 19.00 cu Lucian Ionescu, Ștefan Pavel, Iulia Dinu și Cosmin Teodor Pană. Patru actori, patru farse, multe personaje și cele mai neobișnuite situații de viață. Un spectacol în care nu există al patrulea perete publicul fiind luat drept martor la tot ce se întamplă, spectacolul funcționând după vechile reguli ale teatrului comic ambulant.O mică pastilă de fericire. Şi muzică bună!

Iar dacă wekeendul l-ați avut aglomerat, vă invităm să nu luați în seamă cifra 13 și să fie cu noroc prezența dumneavoastră la început de săptămână, pentru un “Teatru povestit și cântat pe scurt”, un moment organizat de conducerea “George Ciprian”, ce va avea loc de la 19.00 și va purta semnătura de regie, concept și muzică a lui Alex Ștefănescu. Veți putea vedea și auzi piese de teatru faimoase, repovestite, cântate și parodiate pe muzică de un actor cu o chitară.

Intră în lumea marilor creații dramatice cum ar fi “Romeo șiJulieta”, “Hamlet”, “O scrisoare pierdută” și altele, într-un fel neașteptat și original. Cine le-a citit, le redescoperă cu totul altfel iar cine nu, cu siguranță va prinde pofta de a o face. Spectacolul e ca un ghid teatral pe înțelsul oricui, cântat pe muzică de toate genurile, la pachet cu multă bună dispoziție și umor. Savurați-le la maximum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here