Județul Buzău se poate mândri cu peste 850 de monumente istorice, însă unele sunt preţuite doar pe hârtie

0
1656

Chiar dacă sunt monumentele județului sunt considerate o adevărată mărturie a trecerii prin aceste locuri a unor personalităţi şi dețin elemente arhitecturale unice, multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradate sau nici măcar nu mai există. Dacă situația va continua, generațiile viitoare nu vor mai avea ce să vadă, pentru că statul n-are suficienți bani pentru restsaurarea lor.

Dintre cele peste 850 de obiective din lista cu monumente istorice din județul Buzău, mai puţin de jumătate sunt în mediul rural. Potrivit reprezentanților Direcţiei pentru Cultură, clădirile care sunt considerate monumente istorice şi sunt totodată, incluse pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului au rămas mai mult pe hârtie. Specialiştii vor o declasare a acestora, mai ales că multe dintre ele au dispărut, odată cu trecerea anilor.

În anul 1991, când s-au întocmit listele preliminare ce au stat la baza realizării actualei evidenţe a monumentelor istorice, situaţia a fost făcută fără acordul proprietarilor şi fără documente. Dacă unele obiective se află  într-o stare de conservare bună sau foarte bună, altele sunt neutilizate sau chiar abandonate. În cea mai mare parte, cele abandonate aparţin unor proprietari privaţi, care nici măcar nu pot fi identificați. Nu este vorba doar de imobile retrocedate, ci şi de case de locuit introduse în această listă de patrimoniu. Astfel de situații sunt întâlnite în localităţile buzoiene Boldu, Balta Albă, Chiliile ori Lopătari.

Procesul de revitalizare al unei clădiri istorice este de cele mai multe ori unul de durată, ce se desfășoară pe parcursul a câțiva ani. Acesta începe cu studierea amănunțită a clădirii și a contextului acesteia, alegerea programului arhitectural potrivit și se continuă cu intervenția propriu-zisă, de restaurare, care implică de cele mai multe ori noi perioade de cercetare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here