Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, alături de angajaţii din reţeaua de medicină şcolară, vor merge în unităţile şcolare din judeţ, în prima săptămână din noul an şcolar, pentru a controla starea de sănătate a elevilor. Asistenţii medicali au în vedere în special bolile contagioase, afecţiuni transmisibile cu uşurinţă de la un copil la altul, mai ales în spaţii închise, cum sunt sălile de curs. Astfel de controale au loc de mai multe ori, pe parcursul anului şcolar, după fiecare vacanţă.
Elevii depistați bolnavi sunt trimişi la medic. Aceștia se pot reîntoarce la şcoală doar cu o dovadă medicală care să ateste că problema de sănătate a fost rezolvată.
Potrivit reprezențanilor Direcției Sănătate Publică Buzău, la 10 zile după încheierea triajului, compartimentul de igienă şcolară din cadrul instituției trimite o informare privind rezultatele triajului efectuat după vacanţele elevilor la INSP-CNEPSS. Aceste informări cuprind date privind cazurile de boală depistate (boli infecto-contagioase şi parazitare) conform metodologiei: numar de copii inscriși, de copii examinati, cazuri depistate de hepatită virală, scarlatină, angină, BDA, scabie, pediculoză capitis, micoze etc. precum şi cazurile rămase în evidenţă după recontrolul efectuat la 7 zile (pediculoză, scabie). Prelucrarea datelor, interpretarea lor, se concretizează într-un material informativ trimis Ministerului Sănătății.
Tatiana Botiță