Beneficiarii Start-Up Nation așteaptă rectificarea bugetară pentru implementarea proiectelor

0
1523

Beneficiarii programului Start-Up Nation, care au luat un credit-punte de la una dintre băncile partenere, pot începe implementarea proiectelor, însă cei care au optat pentru cerere de plată sau rambursare trebuie să aștepte rectificarea bugetară, moment în care creditele de angajament se vor transforma în credite bugetare.

 

„Din punctul meu de vedere, al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și al Guvernului, au fost discuții pentru partea de credite de angajament să fie transformate în credite bugetare în conformitate cu gradul de contractare pe care îl avem. Vă pot spune că discuțiile cu Finanțele au decurs bine și ne-au asigurat de buna desfășurare a programului Start-Up Nation, ca să nu existe niciun fel de dubii în acest sens”, a precizat Laufer.

El a arătat că au fost depuse 19.296 de dosare în cadrul acestui program și, la acest moment, 4.424 de dosare au fost verificate, 3.330 de dosare deja sunt admise și au primit înștiințare în acest sens, 552 de dosare sunt în clarificări și 542 de dosare au fost respinse. Florin Jianu, care s-a arătat îngrijorat că nu sunt bani pentru beneficiarii Start-Up Nation, în lipsa unei rectificări bugetare, Laufer a precizat că ministerul depune toate eforturile ca acest program să funcționeze bine și să se încadreze în termenul propus.

„I-am răspuns și în privat (lui Florin Jianu — n. r.) și nu asta este problema. Atunci când lansezi o asemenea afirmație, problema este că se creează o stare de nesiguranță, adică celor cărora aplică evident că la fiecare gen de informație de acest fel vehiculată cred că nu le pică foarte bine. Dorința mea este să-i asigurăm pe toți cei care au aplicat că acest minister depune toate eforturile și toate resursele de care dispune ca acest program să funcționeze bine și să ne încadrăm și în termenul propus”, a replicat Laufer.

El a subliniat că a primit asigurări de la Ministerul de Finanțe că la rectificare programul va primi toți banii necesari.

„Finanțele m-au asigurat că vom transforma creditele de angajament în credite bugetare ca să putem implementa programul. Nu știu dacă toată suma, noi am cerut 1,2 miliarde de lei, dar eu vreau să fiu foarte transparent. Circa 50% din dosare se vor duce pe credit-punte, iar acele sume care vor fi pe credit-punte le putem amâna la următoare rectificare. Deci, la această rectificare important pentru noi este să avem bani transformați din credite de angajament în credite bugetare suficient de mult încât să plătim ce avem noi de plată ca și minister, adică ce nu se implementează prin partenerii noștri de implementare. Și am garanția că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat ministrul.

Totodată, când i s-a spus că unii antreprenori au primit sfaturi de la agențiile din teritoriu să nu se grăbească cu plățile pentru că nu sunt bani, Laufer a răspuns: „Colegii mei din teritoriu fac un lucru extraordinar, încearcă să echilibreze situația, fac tot ce depinde de ei și salut acest lucru”.

„Cei care au credit-punte deja pot începe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plată sau pe rambursare, adică cei care nu au optat pentru credit-punte, au nevoie să aștepte până în momentul rectificării, ceea ce este perfect adevărat”, a continuat el.

Întrebat dacă în octombrie va avea loc rectificarea bugetară, oficialul MMACA a răspuns: „Dacă mă întrebați pe mine, eu cred că da, dar nu este ceva ce pot eu să anunț, pentru că nu știu”.

„Lucrul acesta (rectificarea — n.r.) se va întâmpla probabil curând. Nu este nici decizia mea și nici nu pot să-mi asum așa ceva. Este o decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose și dânsul mă gândesc că va anunța acest lucru într-un timp destul de scurt. În momentul în care va anunța, noi ne vom pregăti pentru rectificare să transformăm creditele de angajament în bugetare și în acel moment inclusiv cei care nu au credit-punte se pot apuca de implementare. În acest sens colegii mei (din teritoriu — n.r.) le-au spus să mai aștepte puțin”, a explicat ministrul.

Partenerii de implementare, de la care antreprenorii pot accesa credite-punte, sunt băncile CEC Bank, BRD și BCR.

Bugetul pentru acest an al programului este de 1,7 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei din fonduri europene și 1,2 miliarde de lei din bugetul de stat.

„În acest moment avem în buget cei 500 de milioane de lei din fonduri europene, sunt credite bugetare, și o să avem nevoie de întreaga diferență pentru cei care implementează planul de afaceri pe baza cererii de plată sau rambursare, iar pe aceia o să-i avem. Am primit garanții de la Finanțe chiar de 2-3 ori consecutiv la discuțiile avute în ultima perioadă că acest lucru este aprobat”, a mai spus Laufer.

El a subliniat că banii pot fi plătiți către beneficiari în trei tranșe, conform procedurii, tranșe care se pot întinde pe doi ani, respectiv 2017 și 2018, în funcție de dorința beneficiarului.

„După evaluare vom avea o situație clară cu privire la câți bani vom avea nevoie la rectificare pentru plățile care se vor face în 2017 și avem posibilitatea ca diferențele să le achităm în 2018 în cazul în care nu cheltuim banii în 2017, aceasta este procedura”, a completat ministrul pentru Mediul de Afaceri.

Luni, Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), și-a exprimat îngrijorarea că Guvernul nu are bani în acest moment pentru proiectele declarate câștigătoare în programul Start-Up Nation, pentru că nu a existat o rectificare bugetară în luna august.

„Încep să mă îngrijorez pentru că nu s-a făcut rectificare bugetară, iar programul Start-Up Nation este în continuare pe credite de angajament. Am acceptat acest lucru la începutul anului, când am creat programul, pentru că nu era logic și normal să încarci bugetul de stat cu credite bugetare, să blochezi o sumă de aproape 2 miliarde de lei pe care nu îi foloseai decât în a doua jumătate a anului”, a spus Jianu.

Potrivit oficialului CNIPMMR, dacă această rectificare, care de obicei se făcea în august, nu a avut loc, înseamnă că nu există în acest moment bani pentru plata proiectelor.

„Ministerul (pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat — n. r.) ar trebui să spună zilnic și asumat câte proiecte sunt evaluate în acest moment, pentru că apar tot felul de cifre, unii întreprinzători îmi spun că nici măcar nu au primit un semn în acest sens. De asemenea, ar trebui să existe pași asumați din partea Guvernului în ceea ce privește plățile, pentru că s-au semnat niște contracte, iar semnarea nu știm dacă a continuat, nu avem un număr de contracte semnate în fiecare zi, nu am văzut proiecte demarate”, a continuat Jianu.

El a mai spus că o rectificare bugetară ar putea să aibă loc abia în luna octombrie.

„Suntem deja la începutul lunii septembrie și am înțeles din surse neoficiale că rectificarea ar urma să fie undeva în octombrie, nu s-a făcut una în august pentru că probabil ar fi trebuit să fie negativă. Noi nu credem că în octombrie rectificarea va fi pozitivă, pentru că, pe măsură ce timpul trece, de fapt se afundă într-un deficit din ce în ce mai mare, s-au crescut salariile și pensiile, investițiile sunt la un minim istoric”, a susținut Jianu.

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here